Ίλιγγος – Ψυχογενής ίλιγγος, Φοβικός ίλιγγος θέσης, Ίλιγγος τάσης

ICD-10: H82

Ορισμός

Συνήθης αιτία ιλίγγου με ψυχιατρικό υπόβαθρο.

Αιτίες

Πρωτοπαθές άγχος (γενικευμένο άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή πανικού, αγοραφοβία κ.ά.), δευτεροπαθές άγχος ως μόνιμη εκδήλωση μετά από προηγούμενο αιθουσαίο ίλιγγο. Το 25-50% των ασθενών, που είχαν νοσήσει από αισθουσαία νευρωνίτιδα και δεν ακολούθησαν ενεργητική αποκατάσταση, προσβάλλονται από άγχος και/ή κατάθλιψη και μη ειδικό ίλιγγο, που εκλύεται πιο εύκολα. Οι ασθενείς γενικεύουν το φόβο πτώσης τους, ψυχοκαταπόνηση. Ο ασθενής παρερμηνεύει τα ερεθίσματα της ιδιοδεκτικότητας. Εμπλέκεται και το σεροτονινεργικό σύστημα. Υπάρχει κλινική συσχέτιση μεταξύ ιλίγγου-/ημικρανίας-/αγχώδους διαταραχής.

Συμπτώματα

Άγχος, νευροφυτικά συμπτώματα. Ο ίλιγγος εκδηλώνεται περισσότερο με τη μορφή αστάθειας, όταν το άτομο στέκεται ακίνητο ή βαδίζει αργά, ορισμένες φορές εντελώς σύντομες (δευτερόλεπτα-λεπτά) περίοδοι ιλίγγου ταλάντευσης. Στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής μπορεί να χρειάζεται να στηριχτεί σε έπιπλα κτλ. Τριγύρω κινήσεις, ήχος, μαλακό δάπεδο επιδεινώνουν την κατάσταση. Ο φοβικός ορθοστατικός ίλιγγος συχνά ξεκινάει μετά από περιόδους ιλίγγου από άλλη αιτία, μία πτώση ή μετά από μία περίοδο ψυχοκαταπόνησης, ‘’υπερβολικός φόβος στην όρθια θέση’’. Η αγωνία ότι θα πέσει προκαλεί αυξημένη μυϊκή τάση, η οποία επιπλέον διαταράσσει την ιδιοδεκτικότητα, ενοχλήσεις έξω από το σπίτι, σε πλατείες, ανοιχτούς χώρους, κοινωνικές εκδηλώσεις, οδήγηση αυτοκινήτου, γέφυρες κτλ. Συχνά ο ασθενής, που προσβάλλεται, διακατέχεται από καταναγκαστική προσωπικότητα.

Διαφορική διάγνωση

Καλοήθης ίλιγγος θέσης (αποκλείστε τον με τη δοκιμασία Dix-Hallpike).

Διερεύνηση

Πρωταρχικά φυσική (σωματική)/ νευρολογική αντικειμενική εξέταση (ο ασθενής εστιάζει στο ότι πρόκειται για σωματική/ νευρολογική ασθένεια και ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με τον αποκλεισμό θετικών νευρολογικών ευρημάτων). Ίσως ΑΤ/ΜΤ εγκεφάλου, Hb, γλυκόζη-πλ, Β12, αρτηριακή πίεση, ίσως μεθυλμαλονικό οξύ ή ομοκυστεῒνη, ηπατικό βιοχημικό προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της CDT ή PEth, TSH/T4. Λήψη ιστορικού με επικέντρωση σε παράγοντες, που δημιουργούν άγχος και προηγούμενο ίλιγγο. Αγχώδης διαταραχή; Κατάθλιψη; Ίσως κλίμακα αξιολόγησης HAD (Hospitaly Anxiety and Depression scale).

Θεραπεία

Προσεκτική διερεύνηση (αποτελεί από μόνη της θεραπεία). Καθησυχασμός του ασθενή, ο οποίος συχνά είναι πολύ ανήσυχος, ερμηνεία της νόσου. Η κινησιοθεραπεία με την καθοδήγηση φυσιοθεραπευτή, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής άσκησης, είναι σημαντική, καθώς και η έκθεση του ασθενή στις καταστάσεις, που προκαλούν ίλιγγο (απευαισθητοποίηση από το άγχος-/τους μηχανισμούς, που πυροδοτούν ίλιγγο). Μπορεί να γίνει δοκιμή σκευασμάτων-SSRI (κυρίως σερτραλίνης ή σιταλοπράμης). Ίσως παραπομπή σε ψυχολόγο (γνωσιακή θεραπεία).   

Φαρμακευτική αγωγή

SSRI-σκευάσματα

Σιταλοπράμη.

Σερτραλίνη.

Τελευταία ενημέρωση:
Επιθυμείτε να συμμετέχετε στην παρουσίαση των θεμάτων; Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής στην παρουσίαση των θεμάτων στην ιστοσελίδα μας. Επικοινωνία για δυνατότητα συμμετοχής στην παρουσίαση των θεμάτων στην ιστοσελίδα info@iatrikistinpraxi.com