Μπορέλια – Δευτεροπαθές & Τριτοπαθές στάδιο. Αρθρίτιδα, Αρθρίτιδα Lyme, Αρθρίτιδα από μπορέλια

ICD-10: A69 ή Μ01.2

Αιτία

Ενδοαρθρική λοίμωξη από μπορέλια με έναρξη περίπου 6 μήνες μετά από την πρωτοπαθή λοίμωξη.

Συμπτώματα

Προσβάλλει κυρίως την άρθρωση του γονάτου, επίσης την ποδοκνημική, την πηχεοκαρπική και την άρθρωση του αγκώνα. Μπορεί να προκαλέσει αρθραλγίες/μυαλγίες και επαναλαμβανόμενες αρθρίτιδες, ακόμη και μετά από σχετική θεραπεία με αντιβιοτικά. Συχνά προσβάλλει το άκρο με το τσίμπημα του κρότωνα και όπου είχε εκδηλωθεί πριν το μεταναστευτικό ερύθημα. Ασυνήθιστη κατάσταση.

Διαφορική διάγνωση

Αντιδραστική αρθρίτιδα, κρυσταλλική αρθρίτιδα, όπως και ΡΑ.

Διερεύνηση

Ελαφρώς αυξημένη CRP, όπως και ΤΚΕ. Αποκλείστε άλλες μορφές αρθρίτιδων. Θετικός ορολογικός έλεγχος (υψηλά επίπεδα IgG). Θετική ‘’Borrelia- PCR’’ αρθρικού υγρού, σε εκτεταμένη διερεύνηση της άρθρωσης.

Θεραπεία

Πρέπει να χορηγείται σε συνδυασμό με λοιμωξιολόγο. Σε ενήλικες (όχι έγκυες κατά τα 2 τελευταία τρίμηνα) χορηγείται θεραπευτικά αγωγή δοξυκυκλίνης 100 mg 2×1 για 14 μέρες. Σε έγκυες χορηγείται κεφτριαξόνη ενδοφλέβια για 14 μέρες. Σε παιδιά < 8 ετών χορηγείται αμοξυκιλίνη 15 mg/kg x3 για 21 μέρες. Σε παιδιά > 8 ετών χορηγείται δοξυκυκλίνη 4 mg/kg x1 για 21 μέρες.

Φαρμακευτική αγωγή

Αμοξυκιλίνη.

Δοξυκυκλίνη.

Τελευταία ενημέρωση:
Επιθυμείτε να συμμετέχετε στην παρουσίαση των θεμάτων; Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής στην παρουσίαση των θεμάτων στην ιστοσελίδα μας. Επικοινωνία για δυνατότητα συμμετοχής στην παρουσίαση των θεμάτων στην ιστοσελίδα info@iatrikistinpraxi.com