Διατροφή και άθληση

Είναι καθοριστική για τον αθλητή η πρόσληψη σωστά ισορροπημένης τροφής σε επαρκή ποσότητα, κάτι το οποίο καλύπτει τις ανάγκες και των αθλητών κορυφαίων επιδόσεων. Επομένως κανονικά δεν υπάρχει λόγος λήψης επιπλέον συμπληρωμάτων εκτός της κανονικής τροφής!

 

Εξαίρεση: Νέες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας διατρέχουν κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας, ιδιαίτερα σε πρόσληψη μικρής ποσότητας τροφής. Αυτές ίσως χρειάζονται συμπλήρωμα σιδήρου (σε διαπιστωμένη έλλειψη σιδήρου). Οι χορτοφάγοι βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου, όσο αφορά την έλλειψη βιταμίνης. Οι ειδικοί της (σουηδικής) Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας έχουν δημοσιεύσει οδηγίες σχετικά με τη διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής για αθλητές.

 

Οδηγίες διατροφής σε σχέση με αθλήματα:

Υδατάνθρακες:

Είναι σημαντική η επαρκής πρόσληψη υδατανθράκων την πρώτη ώρα (ώρες) μετά τη δραστηριότητα, τότε που είναι μέγιστη η συγκέντρωσή τους στα κύτταρα των μυών. Η σωστή ταχεία επαρκής πρόσληψη υδατανθράκων προσφέρει πιο γρήγορη ανάκτηση δυνάμεων πριν από τη συνέχιση των δραστηριοτήτων.

Αρχικά, μετά τη δραστηριότητα επιλέγονται υδατάνθρακες σε πόσιμη μορφή και αμέσως μετά τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Κατά το χρονικό διάστημα, που μεσολαβεί πριν από το επόμενο γεύμα, μπορεί να αποτελούν ορθή επιλογή και τα αναψυκτικά, όπως και άλλες γλυκαντικές ουσίες ή μπανάνα αμέσως μετά τον αγώνα για αθλητές, που συμμετέχουν σε αγώνισμα.

 

Πρωτεΐνες:

Θετικά είναι τα αποτελέσματα από την πρόσληψη πρωτεϊνών αμέσως μετά το χρονικό διάστημα προπόνησης (άθληση κορυφαίων επιδόσεων). Η ανάγκη αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με γάλα ή αθλητικά (ενεργειακά) ποτά με συμπλήρωμα πρωτεϊνών.

 

Συμπληρώματα διατροφής:

Απαιτείται η λήψη ιστορικού σχετικά με όλα τα συμπληρώματα διατροφής, που λαμβάνει ο αθλητής. Γενικά να αποφεύγονται συμπληρώματα διατροφής και ιδιαίτερα συμπληρώματα, που δεν είναι γνωστά. Μερικά διατροφικά συμπληρώματα περιέχουν απαγορευμένες ουσίες, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ντόπινγκ. Ο κάθε αθλητής είναι ο ίδιος υπεύθυνος για οτιδήποτε τρώει, ακόμη και αν κάποιος δε ‘‘γνώριζε’‘ ότι ένα συγκεκριμένο συμπλήρωμα ήταν ‘‘μολυσμένο’‘.

 

Επιτρέπονται το τζίνσενγκ, τα διακλαδισμένα αμινοξέα, η γλουταμίνη, τα διττανθρακικά και η γλυκερόλη, αλλά δεν προσφέρουν κάποιο τεκμηριωμένο όφελος και πρέπει να μη καταναλώνονται. Έχει αποδειχτεί ότι η κρεατίνη χρησιμεύει για μικρής διάρκειας αύξηση της ισχύος (δευτερόλεπτα) σε δρομείς. Σε αθλητές αντοχής δεν προσφέρουν κάποιο πλεονέκτημα, αντίθετα υπάρχει σίγουρος κίνδυνος για κατακράτηση υγρών, αύξηση βάρους, σύνδρομο διαμερίσματος, υπέρταση, καθώς και επίδραση στη νεφρική και καρδιακή λειτουργία.

 

‘‘Υγιεινά συμπληρώματα’‘, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το Q-10, το σελήνιο ή η μελατονίνη, δεν προσφέρουν κανένα τεκμηριωμένο θετικό αποτέλεσμα στην απόδοση, αλλά μπορούν να έχουν συνέπειες σε ψηλότερες δοσολογίες. Δεν πρέπει να συστήνονται ως επιπλέον διατροφικά συμπληρώματα. Αρκεί πλήρως η συνηθισμένη καλά ισορροπημένη διατροφή!

 

Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019