Συνταγογράφηση γυμναστικής, Συνταγογράφηση φυσικής δραστηριότητας

Η φυσική δραστηριότητα με συνταγή εφαρμόζεται όλο και περισσότερο ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ως μία μέθοδος θεραπείας για την πρόληψη και θεραπεία νόσων. Ο βασικός κανόνας είναι να επιβάλλει ο υπεύθυνος γιατρός εξατομικευμένη φυσική δραστηριότητα στον κάθε ασθενή, ως τη μοναδική θεραπεία ή ως επιπρόσθετη στη συνηθισμένη θεραπεία.

 

Η πρωταρχική οδηγία είναι να ελαττωθεί ο χρόνος ακινησίας και να αυξηθεί η καθημερινή δραστηριότητα, ώστε να αντιστοιχεί σε 7000 βήματα/ ημέρα.

 

Η αναφορά της Σουηδικής Εθνικής Επιτροπής για ιατρική και κοινωνική αξιολόγηση (SBU) ‘‘Μέθοδοι προώθησης της φυσικής δραστηριότητας’‘ (SBU-rapport nr 181, 2007) έδειξε ότι μία γραπτή συνταγογράφηση συνεπάγεται μεγαλύτερη συμμόρφωση συγκριτικά με μία προφορική οδηγία. Η φυσική δραστηριότητα περιλαμβάνει επίσης τη σπουδαιότητα των κινήτρων κατά τη συνταγογράφηση και περιέχει ένα σύστημα με παρακολούθηση της θεραπείας, που χορηγήθηκε.

Για τη διευκόλυνση της έγγραφης συνταγογράφησης της φυσικής δραστηριότητας είναι διαθέσιμα στο γιατρό (στη Σουηδία) το βιβλίο και η διαδικτυακή έκδοση FYSS. Πρόκειται για ένα βοήθημα για όλους, όσοι συνταγογραφούν στο χώρο της υγείας και περίθαλψης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφήσουν φυσική δραστηριότητα με σαφείς οδηγίες στη συνταγή για τους ασθενείς. Μπορεί να γίνει παραγγελία (αφορά τη Σουηδία) από το Κρατικό Ινστιτούτο Εθνικής Υγείας. Μία έκδοση για το ευρύ κοινό (‘‘FYSS για όλους’‘) πουλιέται στα (σουηδικά) φαρμακεία.

 

Οι διαγνώσεις, στις οποίες υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία, όσο αφορά τη φυσική δραστηριότητα ως μέρους της θεραπείας, είναι π.χ. η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα, η περιφερική αρτηριακή νόσος, η κυστική ίνωση, η άνοια, ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, οι διαταραχές των λιπιδίων, η οσφυαλγία, η κατάθλιψη, η πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), το άλγος, η χρόνια νεφρική νόσος, η παχυσαρκία, η ΧΑΠ, η οστεοπόρωση, η ν.Parkinson, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το ΑΕΕ, το άγχος.

 

Εμβάθυνση

www.fyss.se/fyss-in-english/  ή www.sbu.se/en/ και

www.folkhalsomyndigheten.se/about-folkhalsomyndigheten-the-public-health-agency-of-sweden/

 

Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019