Κάταγμα ισχίου, Κάταγμα άρθρωσης ισχίου, Κάταγμα αυχένα μηριαίου (Collum Femoris)

ICD-10: S72

Ορισμός

Κάταγμα του αυχένα του μηριαίου ή αλλιώς περιοχή των τροχαντήρων (το ονομαζόμενο διατροχαντήριο κάταγμα).

[Όσο αφορά τη συχνότητα των καταγμάτων ισχίου η Σουηδία κατέχει την υψηλότερη θέση (διπλάσιος αριθμός ανά κάτοικο συγκριτικά με τη Φινλανδία)].

 

Αιτία

Συχνότερα πτώση σε ηλικιωμένους ασθενείς.

 

Συμπτώματα

Πόνος σε καταπόνηση, πόνος βουβωνικής χώρας μετά από την πτώση.

Το πόδι είναι ελαφρώς πιο βραχύ και στραμμένο προς τα έξω σε μετατοπισμένο κάταγμα.

Ήπια συμπτώματα, τα οποία όμως επιμένουν μετά από 1 εβδομάδα, μπορεί να οφείλονται σε ενσφηνωμένο κάταγμα στον αυχένα του μηριαίου.

 

Διερεύνηση

Επείγουσα ακτινογραφία.

Η επιμονή των ενοχλήσεων και τα αρνητικά ευρήματα της πρώτης ακτινογραφίας αποτελούν ένδειξη για επανάληψη της ακτινογραφίας μετά από μία εβδομάδα.

 

Διαφορική διάγνωση

Σε κάταγμα κλάδου (ελαφρύ κάταγμα του άνω ή κάτω κλάδου του ηβικού οστού) απαιτούνται μόνο αναλγητικά και ταχεία κινητοποίηση.

 

Θεραπεία

Σε υποψία κατάγματος ισχίου ισχύει πάντα η επείγουσα παραπομπή σε νοσοκομείο.

Σκεφτείτε ότι το κάταγμα σημαίνει σοβαρές επιδράσεις λόγω τόσο του πόνου, όσο και της αιμορραγίας σε ασθενή, που ήδη είναι ευάλωτος.

 

Επείγουσα παραπομπή ΟΛΩΝ των καταγμάτων ισχίου και των διατροχαντήριων, ανεξάρτητα της ηλικίας και της γενικής κατάστασης, για ταχεία κινητοποίηση.

 

Ακόμη και σ’ ένα ασθενή, που βρίσκεται (μόνιμα) ξαπλωμένος, απαιτείται εγχείρηση για καταπράυνση του πόνου, αφού κάτι τέτοιο δε γίνεται να αντιμετωπιστεί διαφορετικά.

Κάθε καθυστέρηση της εγχείρησης συνεπάγεται μία σοβαρή αύξηση του χρόνου αποκατάστασης.

Πριν από τη μεταφορά αναλγητικά (π.χ. μορφίνη) και εξασφάλιση φλεβικής οδού, κατά τη μεταφορά με ασθενοφόρο χορήγηση 2L οξυγόνου/ λεπτό με ρινικό καθετήρα.


Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019