Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση, Ενοχλήσεις ισχίου

ICD-10: Μ25

Ορισμός

Εναποθέσεις στον αυχένα του μηριαίου (cam) και την κοτύλη (pincer), που μπορεί να συνεπάγεται πίεση και κάκωση στον επιχείλιο χόνδρο (χείλος της κοτύλης/ labrum acetabuli) και τον αρθρικό χόνδρο.

 

Αιτία

Η βλάβη προκαλείται κυρίως σε καταπόνηση της εξωτερικής επιφάνειας της άρθρωσης, συχνά σε αθλήματα, ιδιαίτερα ποδόσφαιρο και χόκεϊ επί πάγου.

 

Συμπτώματα

Αρχικά απουσιάζουν τα συμπτώματα, αλλά όσο αυξάνεται η βλάβη του επιχείλιου χόνδρου και του αρθρικού χόνδρου εκδηλώνεται πόνος, ιδιαίτερα σε καταπόνηση.

Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται ακόμη και έξω από την άρθρωση, κάτι το οποίο δυσχεραίνει τη διάγνωση.

 

Αντικειμενική εξέταση

Έκταση κίνησης, η οποία συγκρίνεται με την αντίθετη πλευρά, κάμψη, έκταση, έσω/έξω στροφή σε κάμψη – προσαγωγή/απαγωγή στις 0 και 90 μοίρες.

 

Σε προστριβή υπάρχει κυρίως μειωμένη κινητικότητα σε στροφή προς τα μέσα και αντίστοιχα προς τα έξω και επίσης σ’ αυτές τις κινήσεις μπορεί να προκληθεί ο πόνος.

Ελέγξτε επίσης τη δύναμη και τη ΣΣ και ψηλαφήστε.

 

Διαφορική διάγνωση

Οστεοαρθρίτιδα άρθρωσης ισχίου, θυλακίτιδα τροχαντήρα, ολίσθηση άρθρωσης ισχίου, δυσπλασία άρθρωσης ισχίου, ενοχλήσεις ιερολαγόνιας άρθρωσης, συμφυσίτιδα, ενοχλήσεις, που οφείλονται στη ΣΣ, πόνοι νεύρων, χονδρομάτωση (ελεύθερο σώμα ενδοαρθρικά).

 

Διερεύνηση

Ακτινογραφία με διαγνωστικό ερώτημα για οστεοαρθρίτιδα και τυχόν ύπαρξη βλαβών cam και αντίστοιχα pincer.

Η εξέταση αυτή μαζί με τα αντικειμενικά ευρήματα δίνουν τη διάγνωση.

 

Θεραπεία

Ως θεραπεία φυσιοθεραπεία.

Αρθροσκόπηση της άρθρωσης του ισχίου με εκτομή των βλαβών.

 
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019