Σύνδρομο υμενικής πτυχής (Plica syndrome)

ICD-10: Μ67.2

Ορισμός

Εμβρυϊκά υπολείμματα στην άρθρωση του γόνατου.

Τα συγκεκριμένα υπολείμματα μπορούν σχηματίσουν μια παχυμένη, συρρικνωμένη υμενική πτυχή σε διάφορες θέσεις της άρθρωσης του γόνατου, συνήθως κάτω από τον τένοντα του τετρακεφάλου (υπερεπιγονατίδια υμενική πτυχή) ή κατά μήκος του έσω επιγονατιδομηριαίου αρθρικού διαστήματος (έσω επιγονατιδική υμενική πτυχή).

 

Αιτίες

Το σύνδρομο υμενικής πτυχής εκδηλώνεται σε συνδυασμό με υπερκαταπόνηση, συχνά τρέξιμο, αλλά ακόμη και δευτερογενώς σε τραυματισμό απευθείας στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση.

 

Συμπτώματα

Πόνοι στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατου, στην πάνω πλευρά της επιγονατίδας ή απευθείας στην εσωτερική πλευρά της επιγονατίδας, ειδικά με το γόνατο σε κάμψη.

 

Αντικειμενική εξέταση

Ο αρθρικός θύλακος ορισμένες φορές μπορεί να ψηλαφηθεί στην έσω πλευρά της επιγονατίδας, εφόσον το γόνατο εκτελεί κάμψη-έκταση με εσωτερική στροφή της κνήμης.

Συχνά πρόκειται για πολύ ήπια αντικειμενικά ευρήματα, τα οποία δε συμφωνούν με τα υποκειμενικά συμπτώματα του ασθενή.

 

Θεραπεία

Ως πρώτης εκλογής χορηγούνται ΜΣΑΦ από το στόμα, ψύξη στο οξύ στάδιο, καθώς και ασκήσεις διατάσεων των ιγνυακών τενόντων και της γαστροκνημίας.

Ο ασθενής μπορεί να ανακουφιστεί με επίδεσμο στην επιγονατίδα.

 

Σε μεταγενέστερα στάδια και περιπτώσεις ανθεκτικές στη θεραπεία η αρθροσκοπική αντιμετώπιση με απομάκρυνση του αρθρικού υμένα με την υμενίτιδα κατά την αρθροσκόπηση συχνά δρα θεραπευτικά.

 

Φαρμακευτική αγωγή

 

ΜΣΑΦ:

Δικλοφαινάκη | Ιβουπροφαίνη | Nαπροξένη | Κετοπροφαίνη.

 
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019