Επίσχεση ούρων, Κατακράτηση ούρων

ICD-10: R33

Ορισμός

Αδυναμία κένωσης της ουροδόχου κύστης.

 

Αιτίες

ΚΥΠ, στένωση ουρήθρας, διαταραχές επιπέδου συνείδησης, διαταραχές ΣΣ, βλάβες νευρικών ριζών, παρενέργειες φαρμακευτικών ουσιών, τραυματισμοί κοιλιακής χώρας, μετεγχειρητικά, δυσμορφίες, που δημιουργούν απόφραξη.

 

Συμπτώματα

Αδυναμία ούρησης, αίσθημα επιτακτικής ούρησης, υπερηβικό άλγος, επώδυνη αντίσταση υπερηβικά, συχνή ούρηση μικρών ποσοτήτων ούρων, νυκτερινή ακράτεια. Ανησυχία, σύγχυση, ναυτία, εμετοί, επαναμβανόμενες λοιμώξεις.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ, η επίσχεση ούρων μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα, τα οποία αρχικά μπορεί να θεωρηθεί ότι δε σχετίζονται καθόλου με το ουροποιητικό!

Ένας ασθενής μπορεί να αναπτύξει σημαντικού βαθμού ουραιμία χωρίς κανένα σχετικό τοπικό σύμπτωμα.

Θεραπεία

Επείγουσα κένωση!

Η ουροδόχος κύστη μπορεί μέσα σε μερικές μόνο ώρες να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη από υπερδιάταση και κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να υποστεί βλάβη και το ανώτερο ουροποιητικό.

Διουρηθρικός καθετηριασμός:

Σε υποψία επίσχεσης ούρων τοποθετείται αμέσως καθετήρας, κατά προτίμηση τύπου Foley Charrière 1214, με άφθονη γέλη τοπικής αναισθησίας (περίπου 20 mL).

Σε επίσχεση ούρων, που σχετίζεται με ΚΥΠ, εξετάζεται το ενδεχόμενη έναρξης φαρμεκυτικής θεραπείας, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα του επιτυχούς αποτελέσματος μετά από την αφαίρεση του καθετήρα και για να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής.

Ο καθετήρας αφαιρείται μετά από 2-3 εβδομάδες.

Καθετηριασμός ουροδόχου κύστης σε γυναίκα

Υπερηβική παρακέντηση ουροδόχου κύστης.

Κατά κανόνα διενεργείται σε νοσοκομείο.

Χορηγείται συνηθισμένη τοπική αναισθησία.

Κατάλληλο σημείο για την παρακέντηση είναι ένα ως ενάμισι cm πάνω από την άνω γωνία της ηβικής σύμφυσης, ακριβώς στη μέση γραμμή.

Αν η απόσταση από το πλησιέστερο νοσοκομείο είναι μεγάλη και/ή τα συμπτώματα έντονα, μη διστάσετε να επιχειρήσετε προσωρινή κένωση της κύστης.

Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία με μία ροζ βελόνα, διαμέσου της οποίας μπορεί να γίνει αναρρόφηση 200-400 mL.

Παραπομπή σε ουρολόγο μετά από επιτυχημένη κένωση για διερεύνηση της αιτίας απόφραξης, με προοπτική ενδεχομένως επιπλέον ενεργειών για απελευθέρωση της οδού ροής των ούρων.
Τελευταία ενημέρωση: Φεβρουάριος 2022