Αντισυλληπτικά σκευάσματα

Βλέπε και στην ιστοσελίδα: www.janusinfo.se

 

Στις νέες γυναίκες μπορούν να χορηγηθούν τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά, τα mini-pills, τα εμφυτεύματα ή οι κολπικοί δακτύλιοι.

 

Σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών συνιστάται εξατομικευμένη αντισυλληπτική αγωγή. Συνήθως θεραπεία πρώτης εκλογής αποτελεί η συσκευή IUD (IntraUterineDevice = σπιράλ) ή μία μέθοδος φραγμού.

 

Το σπιράλ χαλκού, που τοποθετείται σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών, συνήθως δε χρειάζεται αλλαγή. Αφαιρείται τουλάχιστον 6 μήνες μετά από την εμμηνόπαυση και την τελευταία εμμηνορρυσία.

Χάρη στο σπιράλ ορμόνης η μετάβαση σε θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα είναι ομαλή και χωρίς αιμορραγίες. Η στείρωση αποτελεί μία πολύ δραστική λύση σε αυτήν την ομάδα ελαττωμένης γονιμότητας.

 

Τα οιστρογόνα σε συνδυασμό με σκευάσματα γεσταγόνου μπορούν να χορηγηθούν σε γυναίκες, που δεν καπνίζουν.

Ο κολπικός δακτύλιος NuvaRing αποτελεί εναλλακτική λύση, όπως και το αντίστοιχο διαδερμικό αυτοκόλλητο Evra.

 

Κατά τη διάρκεια της λοχείας και του θηλασμού η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι μικρότερη. Αν η γυναίκα επιθυμεί ορμονική αντισύλληψη, μπορούν να χορηγηθούν mini-pills ή εμφυτεύματα, και στις δύο περιπτώσεις αποκλειστικά εκείνα που περιέχουν μόνο γεστογόνο.

Μία καλύτερη εναλλακτική λύση αποτελεί συνήθως η συσκευή IUD (σπιράλ), το οποίο τοποθετείται το νωρίτερο 6-8 εβδομάδες μετά από τον τοκετό.

 

Μετά από άμβλωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο το σπιράλ χαλκού, όσο και IUD σταδιακής απελευθέρωσης ορμόνης. Η χορήγηση των αντισυλληπτικών δισκίων μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά από την επέμβαση.

 

Οδηγίες, όταν η γυναίκα έχει ξεχάσει να πάρει το αντισυλληπτικό:

* Αστοχία λήψης στην αρχή εφαρμογής του σχήματος (δεν έχει προηγηθεί συνουσία): Ίσως να εκδηλωθεί ωορρηξία.

Η προφύλαξη αποκαθίσταται μετά από 7ήμερη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων. Ίσως χρειαστεί μέθοδος φραγμού στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

* Αστοχία λήψης κατά την αρχή εφαρμογής του σχήματος (προηγήθηκε συνουσία): Ίσως αντισύλληψη μετά από τη συνουσία. Η προφύλαξη αποκαθίσταται μετά από 7ήμερη χρήση αντισυλληπτικών δισκίων. Ενδεχομένως μέθοδος φραγμού στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

* Αστοχία λήψης κατά το μέσο εφαρμογής του σχήματος: Χαμηλός κίνδυνος κύησης.

 

* Αστοχία λήψης κατά το τέλος του διαστήματος εφαρμογής του σχήματος: Υψηλός κίνδυνος κύησης στον επόμενο κύκλο, δηλαδή μετά από την αιμορραγία απόσυρσης.

 

Ενέργειες:

< 48 ώρες μετά από τη λήψη του τελευταίου αντισυλληπτικού δισκίου (= έχει ξεχάσει 1 δισκίο): Λήψη του ξεχασμένου δισκίου, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Συνέχιση ως συνήθως από εκεί και μετά. Δεν εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο κύησης.

 

48 ώρες μετά από τη λήψη του τελευταίου αντισυλληπτικού δισκίου (= έχει ξεχάσει 2 – 3 αντισυλληπτικά δισκία ή ξέχασε να πάρει το πρώτο δισκίο του σχήματος):

 

– Αν έχει ξεχάσει να πάρει 2 αντισυλληπτικά δισκία την 1η εβδομάδα (δισκία 1-7):

Λήψη των ξεχασμένων δισκίων όσο πιο γρήγορα γίνεται και συνέχιση της λήψης τους σύμφωνα με το σχήμα.

Εγκυμονεί δεδομένος κίνδυνος κύησης, αν η αστοχία λήψης των δισκίων βρίσκεται κοντά στο χρονικό διάστημα απουσίας ορμονών.

Μέθοδος φραγμού την πλησιέστερη εβδομάδα. Ενδεχομένως λήψη αντισύλληψης, αν έχει υπάρξει σεξουαλική επαφή τις πρώτες 72 ώρες από τη στιγμή, που η γυναίκα ξέχασε να πάρει το αντισυλληπτικό δισκίο.

 

– Αν πρόκειται για 2 ξεχασμένα αντισυλληπτικά-δισκία τη 2η εβδομάδα (δισκία 8 – 14):

Λήψη των ξεχασμένων δισκίων και συνέχιση του σχήματος σύμφωνα με τον ενδεδειγμένο τρόπο ως συνήθως. Χαμηλός κίνδυνος κύησης. Ενδεχομένως αιμορραγία ‘’εκ διαφυγής’’.

 

– Αν πρόκειται για 2 ξεχασμένα αντισυλληπτικά-δισκία την 3η εβδομάδα (δισκία 15 – 21).

 

Δισκία 15 – 17:

Λήψη των ξεχασμένων δισκίων, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συνέχιση λήψης του σχήματος, όπως ήταν προγραμματισμένο. Χαμηλός κίνδυνος-κύησης. Όταν τελειώσει η τρέχουσα συσκευασία των δισκίων, που περιέχουν ορμόνη, πρέπει να ξεκινάει η λήψη των δισκίων από τη νέα συσκευασία χωρίς διακοπή, δηλαδή την παράλειψη των δισκίων placebo.

 

Δισκία 18 – 21:

Διακοπή λήψης των δισκίων από την τρέχουσα συσκευασία και έναρξη λήψης τους από τη νέα συσκευασία μετά από παρέλευση συνολικά 7 ημερών το μέγιστο χωρίς λήψη δισκίων/ χωρίς ορμόνες. Συνυπολογίστε ακόμη και τις μέρες, κατά τις οποίες δεν είχαν ληφθεί αντισυλληπτικά στις ημέρες χωρίς λήψη δισκίων.

 

Σε αμφιβολία, χορηγήστε αντισύλληψη μετά από τη σεξουαλική επαφή!

 

Συνδυαστικά αντισυλληπτικά δισκία:

Δρουν, παρεμποδίζοντας την ωορρηξία, επηρεάζουν τις εκκρίσεις του τραχήλου της μήτρας. Περιέχουν οιστρογόνο και γεσταγόνο. Τα αντισυλληπτικά δισκία χαμηλής δόσης περιέχουν το μέγιστο 30-35 μg αιθυνυλοιστραδιόλης, καθώς και γεσταγόνου (δοσπιρενόνη, λεβονοργεστρέλη, λυνεστρενόλη ή νορεθιστερόνη).

 

Παρέχουν αποτελεσματική προστασία κατά της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Τα αντισυλληπτικά δισκία λαμβάνονται για διάστημα 3-εβδομάδων με διακοπή την 4η εβδομάδα, όταν δηλαδή εκδηλώνεται η αιμορραγία απόσυρσης.

 

Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά δισκία προσφέρουν πιθανόν οφέλη στην υγεία:

Μείωση των πόνων κατά την εμμηνορρυσία, μείωση της αιμορραγίας περιόδου, που μειώνει τον κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας. Προκαλούν αιμορραγία σε τακτά χρονικά διαστήματα, μειωμένο κίνδυνο ωοθηκικών κύστεων, μειωμένο κίνδυνο ωοθηκικού-/ ενδομητρικού-/ ορθοκολικού καρκίνου, καθώς και καλοήθων νοσημάτων του μαστού.

 

Πιθανόν να μειώνουν ακόμη και τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοπόρωσης. Επίσης πιθανόν να μειώνεται και ο κίνδυνος σαλπιγγίτιδας.

 

Τα συνδυαστικά είτε από το στόμα είτε παρεντερικά μονοφασικά σκευάσματα μπορούν να χορηγούνται ΧΩΡΙΣ διακοπή, για να μειώνονται οι ενοχλήσεις, που σχετίζονται με την εμμηνορρυσία (αιμορραγίες, πόνοι, ΠΕΣ). Σε αιμορραγίες μπορεί να γίνει 7ήμερη διακοπή με δράση, που διαρκεί.

 

Τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά-δισκία μπορούν να έχουν και αρνητικές συνέπειες στην υγεία:

Αυξημένος κίνδυνος προσβολής από φλεβοθρόμβωση (φλεβική θρόμβωση ‘’εν τω βάθει’’ [ΕΒΦΘ] / πνευμονική εμβολή). Ο κίνδυνος σε υγιείς γυναίκες γόνιμης ηλικίας είναι 1/10.000 γυναίκες το χρόνο. Για τις γυναίκες, που χρησιμοποιούν συνδυαστικά αντισυλληπτικά-δισκία 5-12/10.000 σε κάθε έτος χρήσης, στην κύηση 10/10.000 ανά έτος κύησης.

 

Με τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά-δισκία, που περιέχουν αιθυνελοιστραδιόλη + λεβονογεστρέλη ή νορεθιστερόνη, επιτυγχάνεται ο χαμηλότερος κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης, 5-7/10.000 σε σύγκριση με διάφορα γεσταγόνα. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη συνταγογράφηση ιδιαίτερα, όταν η ασθενής το λαμβάνει για πρώτη φορά.

ΠΡΟΣΟΧΗ, στο ότι ο κίνδυνος ΕΒΦΘ/ πνευμονικής εμβολής είναι μέγιστος στην αρχή της έναρξης λήψης, κάτι το οποίο ισχύει και στην περίπτωση διακοπής ή αλλαγής του σκευάσματος!

Μετά από 5ετή χρήση αυξάνεται λίγο ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου. Ο κίνδυνος μετά από 10ετή χρήση διπλασιάζεται.

 

Παρενέργειες από οιστρογόνα: Ναυτία, οίδημα, αύξηση μελάγχρωσης δέρματος και αύξηση λευκόρροιας.

 

Παρενέργειες από γεσταγόνα: Αυξημένη όρεξη, κόπωση, κατάθλιψη, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, λιπαρά μαλλιά, ακμή και κράμπες της γαστροκνημίας.

 

Αντενδείξεις: Όταν έχουν προηγηθεί ’’εν τω βάθει’’ φλεβικές ή αρτηριακές θρομβώσεις ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό φλεβοθρομβώσεων σε συγγενείς πρώτου βαθμού, γνωστή διαταραχή της πηκτικότητας στη συγκεκριμένη γυναίκα ή σε στενούς συγγενείς (π.χ. αντίσταση στην ενεργοποιημένη πρωτεῒνη-C, βλέπε το αντίστοιχο υποκεφάλαιο στο κεφάλαιο των νοσημάτων του αίματος), βαλβιδοπάθειες, ιστορικό αγγειοεγκεφαλικής ή μυοκαρδιακής νόσου, κιρσοί κάτω άκρων σοβαρής μορφής, διάφορες προδιαθετικές καταστάσεις για θρόμβωση, π.χ. εκτεταμένο χειρουργείο ή μακροχρόνια ακινησία, προηγούμενος καρκίνος μαστού ή ενδομητρίου, ενεργή ηπατική νόσος.

 

Καταστάσεις, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή:

Υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, επιληψία, χρόνια ηπατική νόσος, κάπνισμα,διαταραχές εμμηνορρυσίας σε γυναίκες, που ποτέ δεν είχαν κυοφορήσει.

Σε γυναίκες καπνίστριες, που πάσχουν από ημικρανία με αύρα, αντενδείκνυται η χορήγηση συνδυασμένων αντισυλληπτικών-δισκίων. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ΑΕΕ.

 

Καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά από τα αντισυλληπτικά- δισκία:

Οξεία διαλείπουσα πορφυρία, εξελισσόμενη ηπατοπάθεια, προηγούμενος καρκίνος μαστού, ΣΕΛ, ημικρανία με εστιακά νευρολογικά συμπτώματα. Όταν λαμβάνονται αντισυλληπτικά δισκία και εκδηλώνονται μεσοκυκλικές αιμορραγίες, πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα λοίμωξης και οι κυτταρικές αλλοιώσεις. Σε έντονη αιμορραγία, δηλαδή αιμορραγία, που μοιάζει με εμμηνορρυσία, διακόψτε την αγωγή για μία εβδομάδα και στη συνέχεια ξεκινήστε νέο σχήμα.

 

Προσοχή στο ότι ένας συνδυασμός των παραγόντων κινδύνου αυξάνει δυνητικά τους κινδύνους.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Οιστραδιόλη + Λεβονοργεστρέλη.

Οιστραδιόλη + Νορεθιστερόνη.

 

Παρεντερικά συνδυαστικά σκευάσματα:

Όταν υπάρχει διαταραχή της εντερικής απορρόφησης, μελετάται η παρεντερική χορήγηση συνδυαστικών σκευασμάτων. Ο κολπικός δακτύλιος περιέχει οιστρογόνο και γεσταγόνο για θεραπεία διάρκειας 3 εβδομάδων. Η γυναίκα τον τοποθετεί μόνη της στον κόλπο. Δεν αφαιρείται κατά τη σεξουαλική επαφή. Απαιτείται διάστημα μίας εβδομάδας χωρίς κολπικό δακτύλιο πριν από την τοποθέτηση νέου δακτυλίου.

 

Στο διαδερμικό αυτοκόλλητο-αντισυλληπτικό γίνεται αλλαγή 1 φορά την εβδομάδα για διάρκεια 3 εβδομάδων και στη συνέχεια μεσολαβεί διακοπή μίας εβδομάδας, δηλαδή χωρίς το αυτοκόλλητο πριν από την έναρξη νέου θεραπευτικού σχήματος. Απαιτείται περιθώριο ασφαλείας δύο ημερών, όταν δεν έχει γίνει αλλαγή του αυτοκόλλητου κατά τη χρονική στιγμή, που έπρεπε να γίνει.

 

Η χρήση του κολπικού δακτυλίου ή του διαδερμικού αυτοκόλλητου μπορεί ανεξαιρέτως να παραταθεί το μέγιστο για διάρκεια 9 εβδομάδων πριν από διακοπή μίας εβδομάδας για την αιμορραγία απόρριψης.

 

Ο κολπικός δακτύλιος και το διαδερμικό αυτοκόλλητο παρουσιάζουν του ίδιους κινδύνους και αντενδείξεις με τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά δισκία.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Εθονογεστρέλη + Αιθυνυλοιστραδιόλη: Κολπικός δακτύλιος.

Νορελγεστρομίνη + Αιθυνυλοιστραδιόλη: Διαδερμικό έμπλαστρο.

 

Σκευάσματα γεσταγόνου από το στόμα χαμηλής δόσης. Minipills:

Τα mini-pills, δηλαδή γεσταγόνα χαμηλής δόσης από το στόμα, χορηγούνται συνεχόμενα. Αποτελούν την εναλλακτική λύση στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αντενδείκνυνται τα συνδυαστικά δισκία. Δεν αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Η ωορρηξία μπορεί να επιτελεστεί, αλλά παρεμποδίζουν την εγκυμοσύνη, επιδρώντας στο τραχηλικό έκκριμα, στο ενδομήτριο, στο ωχρό σωμάτιο και στην κινητικότητα των ωαγωγών. Παρέχουν σχεδόν την ίδια προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη συγκριτικά με τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά δισκία.

Τα δισκία δεσογεστρέλης ελαττώνουν την ωορρηξία στο 97% των ασθενών. Παρέχουν κάπως υψηλότερη προστασία συγκριτικά με τα διάφορα mini-pills.

 

Παρενέργειες: Αίσθημα τάσης στους μαστούς, μεταβολή της ψυχικής διάθεσης, τάση για εκδήλωση ακμής, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ακανόνιστες αιμορραγίες, αμηνόρροια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει μετά από κάποιο διάστημα να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Γεσταγόνα

Δεσογεστρέλη.

Νορεθιστερόνη.

 

Ενέσιμο σκεύασμα γεσταγόνου:

Σκεύασμα υψηλής δόσης, το οποίο χορηγείται ενδομυϊκά σε δόση 1 mL των 150 μg/mL μία φορά το τρίμηνο. Προσφέρει σίγουρη προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η προστασία, που επιτυγχάνεται, μπορεί να είναι μακροχρόνια και να παρατείνεται ακόμη και μετά από τη διακοπή της λήψης του σκευάσματος. Εντούτοις δεν είναι κατάλληλο σε γυναίκες, που επιθυμούν προστασία για ένα πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Παρενέργειες: Βλέπε παραπάνω. Μετά από τη λήψη του για διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους. 50% από όσες το έλαβαν, παρουσιάζουν αμηνόρροια. Αποτελεί κατάλληλη εναλλακτική λύση για γυναίκες, που πάσχουν από άλλες ασθένειες, εξαιτίας των οποίων δεν επιτρέπεται η λήψη οιστρογόνων.

 

Ορισμένες από τις γυναίκες, που το λαμβάνουν, μπορεί να παρουσιάσουν ανησυχητικά άφθονες και ακανόνιστες αιμορραγίες.

 

Αν η γυναίκα ανησυχεί για τις παρενέργειες του γεσταγόνου, όπως επίδραση στη διάθεση, τάση για εκδήλωση ακμής και μεταβολή της σεξουαλικής επιθυμίας, μπορεί να δοκιμάσει τα mini-pills για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν νιώθει καλά, αλλά ταλαιπωρείται από μητρορραγίες, μπορεί να της γίνει σύσταση για αγωγή με ενέσιμο σκεύασμα. Η αμηνόρροια και οι ακανόνιστες κολπικές αιμορραγίες αποτελούν συνηθισμένα φαινόμενα.

 

Όταν η θεραπεία αφορά έφηβες κοπέλες, καθώς και γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών, ενέχει ο κίνδυνος αξιοσημείωτα μεγαλύτερης απώλειας οστικής μάζας.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Γεσταγόνα

Μεδροξυπρογεστερόνη.

 

Εμφυτεύσιμο σκεύασμα γεσταγόνου – ’’διαλείπουσας’’ δόσης:

Τοποθετείται καψάκιο ή ράβδος υποδορίως με τοπική αναισθησία. Παρέχει ικανοποιητική αντισυλληπτική προστασία.

 

Παρενέργειες: Βλέπε παραπάνω. Συχνά προκαλεί αμηνόρροια.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Ετονογεστρέλη: Υποδόριο εμφύτευμα (ράβδος).

 

Ενδομήτριο προγεσταγόνο:

Ενδομήτρια τοποθέτηση με απελευθέρωση λεβονοργεστρέλης σε δόση 20 μg/24ωρο (το ένα πέμπτο ενός mini-αντισυλληπτικού δισκίου). Η δράση του ως γεσταγόνου είναι τοπική στο ενδομήτριο και τις εκκρίσεις του τραχήλου της μήτρας, υψηλός δείκτης προστασίας.

 

Ο κίνδυνος έκτοπης (εξωμήτριας) κύησης είναι χαμηλός.

 

Προκαλεί φειδωλές εμμηνορρυσίες, που μπορεί και να εκλείψουν εντελώς (γι’αυτό και αποτελεί κατάλληλη θεραπεία κατά της μηνορραγίας). Εντούτοις κατά τους πρώτους 3-6 μήνες της θεραπευτικής αγωγής εκδηλώνονται συχνά μικρές αιμορραγίες.

 

Οι ορμονικές παρενέργειες είναι ασυνήθεις, αλλά κατά την έναρξη της θεραπείας μπορεί να εκδηλωθούν μεταβολή της διάθεσης, αίσθημα τάσης των μαστών και ήπιες μορφές ακμής. Η χρήση του συστήνεται σε γυναίκες με χαμηλό κίνδυνο για νόσους του γεννητικού συστήματος/σαλπιγγίτιδα.

 

Διάρκεια χρήσης 5 έτη. Όπως και στο σπιράλ χαλκού, δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης εκλογής σε γυναίκες, που ποτέ πριν δεν είχαν κυοφορήσει.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Λεβονοργεστρέλη: Ενδομήτριο σπιράλ.

 

Σπιράλ χαλκού, Σπιράλ:

Προκαλεί τοπική στείρα φλεγμονώδη αντίδραση στο ενδομήτριο και επηρεάζει το ενζυμικό σύστημα, που δυσχεραίνει τη διείσδυση του σπέρματος και τη γονιμοποίηση.

 

Παρενέργειες: Αιμορραγικές διαταραχές (ιδιαίτερα μηνορραγία και μεσοκυκλικές αιμορραγίες), άλγος παρόμοιο με εκείνο της εμμηνορρυσίας και αποβολή του σπιράλ. Σε περίπτωση έντονης και εμμηνορρυσίας μεγαλύτερης διάρκειας μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο χορήγησης τρανεξαμικού οξέος. Αν η γυναίκα μείνει έγκυος, ενώ φέρει IUP, υπάρχει υψηλός κίνδυνος αποβολής ή πρόωρου τοκετού. Καλό είναι τότε να αφαιρείται το σπιράλ, αν αυτό είναι εφικτό.

 

Αντενδείξεις σε: Εγκυμοσύνη, ενεργή λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.

 

Προσοχή σε μεγάλο μύωμα, άφθονη εμμηνορρυσία, διαταραχές πηκτικότητας, σαλπιγγίτιδα και στις περιπτώσεις, στις οποίες προηγήθηκε έκτοπη κύηση, όπως προκύπτει από το ιστορικό της ασθενούς, καθώς και στις γυναίκες, που δεν έχουν κυοφορήσει ποτέ.

 

Αντισύλληψη μετά από τη σεξουαλική επαφή, ’’Το χάπι της επόμενης ημέρας’’, Επείγουσα λήψη αντισυλληπτικών δισκίων.

Λήψη του αντισυληπτικού δισκίου λεβονοργεστρέλης, που δε χρειάζεται συνταγή. Λαμβάνεται 1 δισκίο ως εφάπαξ μετά από τη συνουσία, οπωσδήποτε πριν από την παρέλευση 12 ωρών, όχι όμως αργότερα από 72 ώρες από την επαφή. Εναλλακτική λύση αποτελεί η συνταγογράφηση του σκευάσματος οξικής ουλιπριστάλης με δοσολογία τη χορήγηση 1 δισκίου μέχρι και 120 ώρες μετά από συνουσία χωρίς προφύλαξη. Η δράση τους είναι μειωμέμνη σε ΔΜΣ πάνω από 30, αλλά παρόλα αυτά ασκούν δράση. Εναλλακτική λύση αποτελεί η τοποθέτηση σπιράλ χαλκού μέσα στα 5 πρώτα 24ωρα σε γυναίκες μετά από συνουσία χωρίς προφύλαξη.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Λεβονοργεστρέλη: Εφάπαξ (χωρίς συνταγή).

Οξική ουλιπριστάλη. (Χωρίς συνταγή).

 

Στείρωση:

Όσοι άντρες και γυναίκες επιθυμούν στείρωση πρέπει να παραπέμπονται σε ειδική κλινική. Στην ανδρική στείρωση οι κίνδυνοι ιατρικής συνέπειας είναι λιγότεροι.

 

Μέθοδοι φραγμού:

Οι μέθοδοι φραγμού παρέχουν δεδομένη προστασία κατά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και αποτελούν καλή λύση για άτομα, που δεν επιθυμούν/δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ορμονικά σκευάσματα.

Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από το χρήστη, αλλά είναι κάπως μικρότερη από εκείνη της ορμονικής αντισύλληψης και του IUP χωρίς καθόλου παρενέργειες. Διατίθενται προφυλακτικά, που δεν περιέχουν λατέξ, για άτομα αλλεργικά στο λατέξ.

 

Προφυλακτικά.

Υπάρχουν προφυλακτικά για άντρες από λατέξ, δηλαδή ελαστικό, καθώς και χωρίς λατέξ από πλαστικό πολυουρεθάνης.

 

Πεσσοί για το κολπικό τμήμα του τραχήλου της μήτρας:

Κυκλοφορούν δύο τύποι πεσσών από σιλικόνη για γυναίκες. Οι πεσσοί για το κολπικό τμήμα του τραχήλου μοιάζουν με ναυτικό καπέλο και εφαρμόζουν απευθείας πάνω στον τράχηλο, όπου μπορούν να παραμείνουν για δύο 24ωρα κάθε φορά. Διατίθενται σε τρία μεγέθη ανάλογα με το μαιευτικό ιστορικό. Δε γίνονται αντιληπτό από κανέναν από τους δύο συντρόφους. Μετά από τη συνουσία μπορούν να πλυθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν αμέσως.

 

Κολπικοί πεσσοί.

Οι κολπικοί πεσσοί εφαρμόζονται διαγωνίως στον κόλπο, όπου μπορούν να παραμείνουν για ένα 24ωρο κάθε φορά. Η επιλογή του κατάλληλου μεγέθους μπορεί να γίνει με τη βοήθεια της μαίας ή του γυναικολόγου.

Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως τραχηλικό κύπελλο για την παγίδευση του αίματος της εμμηνορυσίας. Οι πεσσοί πρέπει να παραμένουν στη θέση τους για έξι ώρες μετά από την τελευταία συνουσία.

 

Και οι δύο τύποι πεσσών χρησιμοποιούνται μαζί με γέλη πεσσών με βάση το γαλακτικό οξύ, που αδρανοποιεί το σπέρμα. Υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας των πεσσών και της γέλης των πεσσών από το διαδίκτυο.

 

Γυναικείο προφυλακτικό.

Κατασκευάζεται από πλαστικό πολυουρεθάνης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την παθητική σύντροφο στον πρωκτό και τον κόλπο. Μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Διατίθεται από το διαδίκτυο.

 

Οικογενειακός προγραμματισμός με φυσικές μεθόδους. Μέθοδος Billing:

Μία εντελώς φυσική και χωρίς παρενέργειες μέθοδος προφύλαξης, φιλική στο περιβάλλον και χωρίς χρήση ορμονικών σκευασμάτων. Με τον καθημερινό έλεγχο του τραχηλικού εκκρίματος μπορείτε να προσδιορίσετε τη γόνιμη περίοδο και να αποφύγετε ή να προγραμματίσετε εκούσια τη χρονική στιγμή κύησης.

 

Τα ζευγάρια, που έχουν λόγο να το πράξουν και λαμβάνουν σωστή καθοδήγηση, επιτυγχάνουν ασφάλεια σε ποσοστό 99% σύμφωνα με νέες μελέτες.

 

Λειτουργεί σε όλα τα χρονικά στάδια της ζωής μιας γυναίκας, ακόμη και σε περιπτώσεις με ακανόνιστο κύκλο. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού με τραχηλικούς πεσσούς. Χρησιμοποιείται από περίπου 50 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως στη σημερινή εποχή.

 

Εμβάθυνση: www.familjeplanering.se (με πληροφορίες και στην αγγλική γλώσσα).

Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019