Παράρτημα δερματολογικών βλαβών. Τοπικά στεροειδή, Στεροειδικές κρέμες

Η ισχύς επιλέγεται ανάλογα με την ασθένεια, την εντόπιση (δερματική πτυχή, πρόσωπο), τη έκταση της προσβολής και την ηλικία του ασθενή.

Η συγκέντρωση σε ποσοστό τοις εκατό στο σωληνάριο δεν ισοδυναμεί με την ισχύ της κρέμας! Η ισχύς των διάφορων κορτιζονούχων ουσιών είναι διαφορετική.

 

Αρκεί μία χαμηλή συγκέντρωση μίας πολύ ισχυρής κορτιζονούχας ουσίας, π.χ. 0,05%, ενώ μία κορτιζονούχα ουσία ασθενούς ισχύος πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε συγκέντρωση 1%.

Διατίθενται έτοιμα σκευάσματα κορτιζόνης για τοπική χρήση σε μορφή κρέμας, αλοιφής, διαλύματος, επιχρίσματος, δερματικού γαλακτώματος, γέλης, αφρού, τα οποία χρησιμοποιούνται ανάλογα με το είδος της δερματικής βλάβης, την εντόπιση, το είδος (ξηρό/υγρό) του εξανθήματος.

 

Παρενέργειες:

Σπάνιες, όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Όταν στεροειδές-κατηγορίας III/IV χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθεί ατροφία και τότε εμφανίζεται ένα λεπτό, εύθραυστο δέρμα με ρήξεις μικρών αιμοφόρων αγγείων.

 

Παρενέργειες, που μπορεί να εμφανιστούν πιο σύντομα, είναι οι θυλακίτιδες και τα εξανθήματα ακμής, κυρίως στο πρόσωπο, τους βραχίονες και τα πόδια (ακμή λόγω στεροειδών).

Τα εσωτερικά όργανα επηρεάζονται πολύ λίγο, εφόσον δε χρησιμοποιούνται ισχυρά στεροειδή σε εκτεταμένες επιφάνειες δέρματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ασθενείς με χρόνιο έκζεμα και ψωρίαση απαιτείται θεραπεία μεγάλης χρονικής διάρκειας για 6-8 εβδομάδες με προϋπόθεση την τακτική επικοινωνία με το γιατρό, που τα συνταγογραφεί.

 

Στεροειδή τοπικής χρήσης δεν οδηγούν σε υπο-/υπερμελάγχρωση!

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με το ηλιακό φως!

 

Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019