Άφθες, Αφθώδης στοματίτιδα

ICD-10: K12

Αιτίες: Συνήθως η αιιολογία στις άφθες είναι άγνωστη. Πιο πιθανή φαίνεται η ενεργοποίηση αυτοάνοσης διαδικασίας σε άτομα με ‘’πεσμένη’’ φυσική γενική κατάσταση, π.χ. σε λοίμωξη. Υποτροπιάζουσες άφθες μπορεί να εκδηλωθούν σε κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη εντερική νόσο και κακοήθεια. Το σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet αποτελεί μία αγγειοπάθεια με επαναλαμβανόμενα αφθώδη έλκη, γεννητικές βλάβες και οφθαλμικά συμπτώματα (κυρίως ιρίτιδες), αλλά επίσης δερματικές βλάβες, αρθρίτιδες και νευρολογικές εκδηλώσεις.

Συμπτώματα: Πόνος και τσούξιμο στη στοματική κοιλότητα. Δυσχέρεια στη λήψη φαγητού και την πόση υγρών. Στις άφθες εκδηλώνονται επαναλαμβάνομενες ελκώδεις πληγές.

Αντικειμενική εξέταση: Υπάρχουν τρεις μορφές: Οι ελάσσονες άφθες, οι μείζονες άφθες και τα ερπητόμορφα έλκη.

Οι ελάσσονες άφθες εκδηλώνονται ως 1-4 βλάβες με διάμετρο < 10 mm. Στο κέντρο παρουσιάζουν μικρό οβάλ πυθμένα με λευκό/κίτρινο περιεχόμενο, που περιβάλλεται από ερυθρό δακτύλιο. Επουλώνεται σε 7-10 ημέρες.

Οι μείζονες άφθες: Βλάβες > 10 mm, κυρίως στο φάρυγγα, τη μαλακή υπερώα, τα χείλη. Μπορεί να παραμένει για αρκετούς μήνες και συχνά η επούλωση αφήνει ουλή.

Ερπητόμορφες άφθες: Πολλαπλές (20-100) εξελκώσεις διαμέτρου 1-2 mm, μπορούν να συρρέουν σε μεγαλύτερες ανώμαλες βλεννογονικές βλάβες, συχνά κάτω από τη γλώσσα ή το έδαφος της στοματικής κοιλότητας.

Διαφορική διάγνωση: Έρπης, μολυσματικό κηρίο, ραγάδες γωνιών στόματος, εγκαυματικά έλκη στόματος. Άφθες με συχνή εκδήλωση ή δυσθεράπευτες μπορεί να σχετίζονται με υποκείμενη κοιλιοκάκη ή κακοήθεια.

Θεραπεία

Αντισηπτικά με τη μορφή της χλωρεξιδίνης μπορούν να δράσουν ανακουφιστικά.

Συστήνεται στον ασθενή χρήση οδοντόκρεμας χωρίς SLS (Sodium Lauryl Sulfate, που δημιουργεί τον αφρό), π.χ. Zendium, Sensodyne. Οι οδοντόκρεμες χωρίς SLS ερεθίζουν λιγότερο και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων αφθών. Στα παιδιά προτιμάται ξέπλυμα στόματος με στοματικό διάλυμα Zendium.

Σε εκτεταμένα έλκη και δυσχέρειες πρόσληψης τροφής, επιλέγεται διάλυμα ξυλοκαῒνης.

Σε σοβαρές περιπτώσεις γίνεται παραπομπή σε ΩΡΛ – για χορήγηση στεροειδών, αλλά ακόμη και ανοσοκαταστολής.

Σύμφωνα με τη δική μας επαγγελματική εμπειρία: Η καλύτερη λύση για τις άφθες είναι το στοματικό διάλυμα με υδροχλωρική τετρακυκλίνη, που συνταγογραφείται αμέσως: Ανοίγονται κάψουλες των 250 mg και το περιεχόμενό τους διαλύεται σε 1 κουταλιά σούπας [15 mL] (δυσδιάλυτο). Ακολουθεί ξέπλυμα του στόματος για 1-2 λεπτά! Φτύστε το έξω!

Στη συνέχεια ξέπλυμα με άφθονο νερό. Επαναλάβετε τέσσερις φορές/ημέρα για μέγιστη διάρκεια τεσσάρων ημερών. Μετά διακόπτεται η χρήση του για μία εβδομάδα (ώστε να αποφευχτεί μυκητιασική λοίμωξη). Σε δεύτερο χρόνο η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να μειωθεί σε 1-2 ημέρες.

(Οδοντίατρος Tony Axél, Halmstad).

 

Φαρμακευτική αγωγή


Αντιβιοτικά

Χλωροτετρακυκλίνη: (αμέσως).

Αντισηπτικά

Εξετιδίνη: Στοματικό διάλυμα Hexalen.

Χλωρεξιδίνη: Στοματικό διάλυμα Intermed Chlorhexil.

Τοπικά αναισθητικά

Βενζυδαμίνη υδροχλωρική: Στοματικό διάλυμα Tantum.

Λιδοκαῒνη: Στοματικό διάλυμα. Στοματικό διάλυμα σπρέι.
Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2022