Διάσειση εγκεφάλου

ICD-10: S06

Ορισμός: Απώλεια συνείδησης σύντομης διάρκειας και/ ή κενό μνήμης αμέσως μετά από τραυματισμό κρανίου.

Συμπτώματα: Απώλεια τόνου κατά τον τραυματισμό, που κατά κανόνα συνοδεύεται από απώλεια συνείδησης σύντομης διάρκειας. Μετά από το ξύπνημα μπορεί να εκδηλωθούν γενικά συμπτώματα, όπως ναυτία, εμετοί, κεφαλαλγία, σύγχυση και αμνησία. Αν μετά από από τραυματισμό εκδηλωθεί επιληπτική κρίση, αυτό συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.

Αντικειμενική εξέταση: Γίνεται έλεγχος τυχόν συνεπειών σύμφωνα με τα παραπάνω. Συχνά επίμονη κόπωση, πονοκέφαλος, δυσχέρειες συγκέντρωσης τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Διαφορική διάγνωση: Επισκληρίδιο αιμάτωμα, υπαραχνοειδής αιμορραγία, υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Διερεύνηση: Νευρολογική εκτίμηση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται έλεγχος των κρανιακών νεύρων και Grasset, παρακολούθηση του επιπέδου εγρήγορσης, αρτηριακή πίεση, σφύξεις, αντίδραση κορών. Αποκλεισμός πιθανού τραυματισμού της ΑΜΣΣ (σε αμφιβολία τοποθετείται κολάρο στο λαιμό για μεταφορά στο νοσοκομείο), καθώς και κατάγματος της βάσης του κρανίου.

Σε τραυματισμό κεφαλιού χωρίς απώλεια συνείδησης, αν κατά την εξέταση δεν έχει επηρεαστεί η γενική κατάσταση του ασθενή, ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του με οδηγίες (οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να δίνονται και γραπτά). Ο ασθενής χρειάζεται να συνοδεύεται από κάποιον, που είναι σε θέση να παρακολουθεί τη γενική του κατάσταση και σε περίπτωση μεταβολής της συμπτωματολογίας, θα χρειαστεί να αναζητήσει ιατρική εκτίμηση, όπως π.χ. σε πονοκέφαλο αυξανόμενης έντασης, ναυτία, εμετό, νωθρότητα, μεταβολές της προσωπικότητας, επιληπτική κρίση, μεταβολές του σφυγμού, μεταβολές της όρασης ή νευρολογικά ελλείμματα.

Αν είναι επηρεασμένη η γενική κατάσταση του ασθενή ή υπάρχει ιστορικό απώλειας συνείδησης, πρόκειται για περιστατικό αρμοδιότητας νοσοκομείου, όπου θα υπάρχει παρακολούθηση και/ή ΑΤ.

Πρώιμη εξέταση με ΑΤ (ασθενών ηλικίας > 6 ετών) μετά από τραυματισμό και επιστροφή στο σπίτι, όταν τα ευρήματα είναι φυσιολογικά, έχει διαπιστωθεί ότι είναι το ίδιο ασφαλής με την παρακολούθηση σε κλινήρη θέση.

Σκεφτείτε τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας σε περιπτώσεις αντιπηκτικής θεραπείας ή κατανάλωση αυξημένης ποσότητας αλκοόλ. Η αντικειμενική εξέταση είναι πιο δυσχερής, όταν ο ασθενής βρίσκεται ‘’υπό την επήρεια’’ αλκοόλ. Να προτιμάται η εισαγωγή για παρακολούθηση σε κλινήρη θέση. Επίσης η ένδειξη ΑΤ είναι μεγαλύτερη, όταν πρόκειται για πολυτραυματία ή επιληπτική κρίση, που σχετίζοναι με τη διάσειση.

Η παρακολούθηση σημαίνει συνεχή (κάθε 15λεπτο) έλεγχο του σφυγμού, της αρτηριακής πίεσης και του επιπέδου συνείδησης, τα οποία πρέπει να γίνονται ακόμη και στη διάρκεια ή την αναμονή ασθενοφόρου/ διακομιδής.

Θεραπεία

Στην οξεία φάση, διατήρηση ελεύθερων αεραγωγών, απλή νευρολογική εκτίμηση, υποψία κατάγματος; Ασθενείς μεγαλύτεροι των 6 ετών χωρίς συμπτώματα συναγερμού και στους οποίους τα ευρήματα της ΑΤ είναι φυσιολογικά, μπορούν κατά κανόνα να επιστρέψουν στο σπίτι τους, σύμφωνα με τα παραπάνω. Μετά από τη διερεύνηση ίσως χρειαστεί χορήγηση αναλγητικών, αλλά όχι ΑΣΟ ούτε άλλο ΜΣΑΦ με τη σκέψη του κινδύνου αιμορραγίας. Πρωταρχικά ανάπαυση, αργότερα είναι σημαντική η επιστροφή στις συνηθισμένες δραστηριότητες. Τις αμέσως επόμενες ημέρες-εβδομάδα αποφυγή σωματικής/ ψυχικής καταπόνησης/ αθλητικών δραστηριότητων, αλκοόλ και δραστηριοτήτων, στις οποίες απαιτείται αυξημένο επίπεδο συγκέντρωσης μεγαλύτερης διάρκειας, όπως π.χ. εργασία σε υπολογιστή.
Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2022