Κυτταρικές μεταβολές, CIN, Καρκίνος τραχήλου μήτρας, HPV, Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων

ICD-10: N87

Ορισμός

Οποιοδήποτε κυτταρολογικό εύρημα αποκλίνει από τα φυσιολογικά κατά τη γυναικολογική κυτταρολογική (από τον τράχηλο της μήτρας) εξέταση προσδιορίζεται ως μεταβολή των κυττάρων.

Διάφοροι βαθμοί δυσκολίας:

Κοιλοκυττάρωση (κύτταρα με επίδραση – HPV), ηπιότερες ατυπίες ταξινομούνται ως CIN1.

Περισσότερο έντονες μεταβολές ταξινομούνται ως CIN2 – CIN3.

Οι πιο έκδηλες μεταβολές είναι CIN3, καρκίνος in situ ή καρκινικά κύτταρα.

 

Αιτιολογία

Κυρίως λοιμώξεις από HPV. Εκατοντάδες τύποι, από τους οποίους οι HPV- τύποι 6 και 11 προκαλούν καλοήθη οξυτενή κονδυλώματα.

Οι HPV- τύποι 16 και 18 ευθύνονται για > 70% των κακοήθων μεταβολών του τραχήλου.

Η εξέλιξη από την HPV λοίμωξη/ σε κυτταρικές μεταβολές καρκίνου παίρνει 10-15 έτη.

Το γενετικό υπόβαθρο έχει πολύ μεγάλη σημασία σχετικά με το ποιος προσβάλλεται από καρκίνο μετά από μία ιογενή λοίμωξη.

 

Διερεύνηση

Βλέπε το υποκεφάλαιο Γυναικολογικός περιοδικός έλεγχος.

Θεραπεία

Αν στο δείγμα ιστού του τραχήλου φανεί κονδύλωμα ή CIN1, μπορείτε να περιμένετε και ο έλεγχος να επαναληφθεί σε 1 έτος. Σε CIN2 – CIN3/ καρκίνο in situ ακολουθεί μερική εκτομή του τραχήλου της μήτρας ή θεραπεία με laser.

Προφύλαξη:

Τα εμβόλια έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα.

Το Gardasil 9 προφυλάσσει από τους HPV τύπους 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, που σχετίζονται με το 90% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Το Cervarix προφυλάσσει αποκλειστικά από τους HPV16, 18.

Και τα δύο εμβόλια εκτιμάται ότι παρέχουν προφύλαξη > 70% από τον καρκίνο του τραχήλου, αν χορηγηθούν πριν από την πρώτη HPV-λοίμωξη.

Το Gardasil 9 ασκεί προφύλαξη ακόμη και κατά των οξυτενών κονδυλωμάτων.

Ο εμβολιασμός είναι περισσότερο αποτελεσματικός πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.

Όσο αφορά το όφελος της κοινότητας, ο εμβολιασμός είναι περισσότερο αποτελεσματικός για νέες γυναίκες (μέχρι 26 ετών).

Ακόμη και γυναίκες (μέχρι 45 ετών) μπορεί να αποκομίσουν όφελος από τον εμβολιασμό.

H εκτίμηση για εμβολιασμό κάποιας γυναίκας μέχρι τα 45 θα πρέπει να γίνεται σε σχέση με πιθανή HPV προηγούμενη έκθεση και πιθανό όφελος, που μπορεί να προκύψει από τον εμβολιασμό.

Είναι σημαντικό να συνεχίσει ο προληπτικός γυναικολογικός-/ κυτταρολογικός έλεγχος.

Σε ορισμένες χώρες στο πρόγραμμα εμβολιασμού συμπεριλαμβάνονται και τα αγόρια.

Εμβολιάζονται με Gardasil 9, για να προφυλάσσονται κατά των γεννητικών μυρμηκιών (οξυτενή κονδυλώματα) πέρα από την προστασία κατά του καρκίνου του πρωκτού και του πέους.

Εμβόλια:

Cervarix  [σε κορίτσια 9-14 ετών γίνονται 2 δόσεις, η δεύτερη δόση 5-13 μήνες μετά από την πρώτη δόση και σε ηλικίες 15 ετών και μεγαλύτερη γίνονται 3 δόσεις (μεσοδιάστημα: 0, 1, 6 μήνες)].

Gardasil 9 [σε κορίτσια 9-14 ετών γίνονται 2 δόσεις, η δεύτερη δόση 5-13 μήνες μετά από την πρώτη δόση και σε ηλικίες 15 ετών και μεγαλύτερη γίνονται 3 δόσεις (μεσοδιάστημα: 0, 2, 6 μήνες)].

Gardasil 9 - Φύλλο οδηγιών χρήσης προϊόντος

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (σχετικά με το Gardasil 9):

Σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του 9δύναμου εμβολίου HPV [Gardasil 9], που κυκλοφορεί από την MSD, μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με ένα συνδυασμένο αναμνηστικό εμβόλιο που περιέχει διφθερίτιδα (d) και τέτανο (Τ) είτε με κοκκύτη [ακυτταρικό, συστατικό] (ap) και/ή πολιομυελίτιδα [αδρανοποιημένο] (ΙPV) (dTap, dT-IPV, dTap-IPV εμβόλια) χωρίς καμία σημαντική παρεμβολή στην αντισωματική απάντηση οποιουδήποτε από τα συστατικά του κάθε εμβολίου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης (Pediatrics 2014-4199) η συγχορήγηση του εμβολίου Gardasil 9 με το τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου ACW135Y δεν προκαλεί καμία σημαντική παρεμβολή στην αντισωματική απάντηση οποιουδήποτε από τα συστατικά του κάθε εμβολίου.

Εμβάθυνση:

Τυποποιημένη παρακολούθηση της πορείας σύμφωνα με τους κανονισμούς του επίσημου οργάνου συντονισμού των ογκολογικών κέντρων καταγραφής καρκίνου της χώρας (στμ: της Σουηδίας http://cancercentrum.se/samverkan/).
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019