Ερυθρός οφθαλμός – Οξεία ιρίτιδα, Ιρίτιδα

ICD-10: H20

Αιτία

Λοιμώδης, ανοσολογική ή άγνωστη.

Φλεγμονώδης εντερική νόσος (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα), αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα (ή νόσος Bechterew), σύνδρομο Reiter (νέος άντρας με ουρηθρίτιδα, πολυαρθρίτιδα, μερικές φορές επιπεφυκίτιδα [συχνά αμφοτερόπλευρη, βλεννοπυώδης], υψηλή ΤΚΕ), ψωριασική αρθρίτιδα, σαρκοείδωση, σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορελίωση (ή νόσος του Lyme), άλλες αιτίες σχετικές με το φακό.

 

Συμπτώματα

Επώδυνος ερυθρός οφθαλμός, υπερβολική φωτοευαισθησία και θολή όραση αποτελούν τα κυρίαρχα συμπτώματα.

Η προσβολή είναι πάντα μονόπλευρη.

Δεν είναι σπάνια η ήπια μείωση της όρασης.

 

Διαφορική διάγνωση

Έλκος κερατοειδούς.

 

Αντικειμενική εξέταση

Κατά την εξέταση διαπιστώνεται ερυθρότητα γύρω από τον κερατοειδή (περικεράτιος) και μύση.

 

Η κόρη μπορεί να έχει ανώμαλα όρια και να μην αντιδρά στο φως λόγω συμφύσεων μεταξύ των ορίων της κόρης και των συνεχειών του φακού.

Κατά την εξέταση με τη σχισμοειδή λυχνία διακρίνεται υδατοειδές υγρό στον πρόσθιο θάλαμο και μερικές φορές ακόμη και ίζημα στο ενδοθήλιο του κερατοειδούς.

Κατά το φωτισμό του υγιούς οφθαλμού ο ασθενής συχνά αναφέρει άλγος του οφθαλμού, που έχει προσβληθεί λόγω συστολής της ίριδας.

 

Μη διστάσετε να εξετάσετε τον οφθαλμό με ενστάλαξη χρωστικής στον επιπεφυκότα, για να αποκλείσετε το έλκος του κερατοειδούς.

 

Θεραπεία

Παραπομπή επειγόντως σε οφθαλμολογική κλινική/οφθαλμίατρο.

Είναι σημαντική η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας και μάλιστα με μυδριατικά, ώστε να αποφευχτεί η ανάπτυξη συνεχειών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δευτεροπαθές γλαύκωμα ανθεκτικό στη θεραπεία.

 

Συχνά οι ιρίτιδες υποτροπιάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και, αν ο ασθενής είχε ξαναεμφανίσει ιρίτιδα στο παρελθόν και γνωρίζει από πριν τα συμπτώματα, μπορείτε στην οξεία φάση να ξεκινήσετε τη θεραπεία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και μετά να ακολουθήσει παρακολούθηση από οφθαλμίατρο.

Κατάλληλη θεραπεία έναρξης αποτελεί η χορήγηση κολλυρίου στεροειδούς 4-6 φορές ημερησίως και σταγόνων ατροπίνης 1% x 2.

Διερεύνηση για τυχόν ύπαρξη υποκείμενης συστημικής ασθένειας, που να θεραπεύεται.

 

Φαρμακευτική αγωγή

 

Ατροπίνη θειική.

Δεξαμεθαζόνη.

Πρεδνιζολόνη.

 
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019