Προφύλαξη με αντιβιοτικά πριν από οδοντιατρική επεμβατική πράξη

Αιτία

Αντιβιοτικά ως προφύλαξη χορηγούνται σε αρκετές ομάδες ασθενών με αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις πριν από αιματηρές οδοντιατρικές εργασίες, π.χ. σε ασθενείς, που βρίσκονται σε ανοσοκατασταλτική θεραπευτική αγωγή. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ενέχει σε ουλίτιδα/παροδοντίτιδα (φλεγμονή των ούλων/ φλεγμονή με απώλεια του υποστηρικτικού ιστού των δοντιών) και όταν πρόκειται για θεραπεία, που προκαλεί οστικές βλάβες. Άλλοι παράγοντες, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, είναι πρόσφατη (μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες) τοποθέτηση προσθετικής άρθρωσης ή ασθενείς ομάδων κινδύνου (υπέρβαροι με ΔΜΣ>35, κάπνισμα, ανοσοανεπάρκεια, αναιμία, υψηλή ηλικία, κακή στοματική υγιεινή, επιδείνωση της γενικής κατάστασης, ιατρική παρέμβαση μεγάλης χρονικής διάρκειας. Ιατρική πράξη σε ακτινοβολημένη περιοχή, καρκινοπαθείς με ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή διφωσφονικών).

 

Θεραπεία

Κατά πρώτο λόγο καλή υγιεινή στόματος, κυρίως πριν από οδοντιατρική εργασία. Όταν κριθεί απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών, χορηγείται αμοξυκιλίνη ως φάρμακο πρώτης εκλογής. Σε ενήλικες 2 g, 1 ώρα πριν από την οδοντιατρική εργασία. Σε παιδιά: Εφάπαξ δόση 50 mg/kg 1 ώρα πριν από την οδοντιατρική εργασία.

Κλινδαμυκίνη σε ασθενείς με αλλεργία στην πενικιλίνη. Σε ενήλικες εφάπαξ δόση 600 mg 1 ώρα πριν από την οδοντιατρική εργασία. Σε παιδιά: Εφάπαξ δόση 15 mg/kg 1 ώρα πριν από την οδοντιατρική εργασία.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Αμοξυκιλίνη.

Κλινδαμυκίνη.

 
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019