Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

ICD-10: Μ16

Βλέπε και το υποκεφάλαιο Οστεοαρθρίτιδα στο παρόν κεφάλαιο!

 

Ορισμός

Εκφυλιστικές βλάβες του αρθρικού χόνδρου.

Η νόσος της οστεοαρθρίτιδας διακρίνεται σε δύο μορφές, την πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα και τη δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα.

 

Πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα

 

Αιτία

Βλέπε το υποκεφάλαιο οστεοαρθρίτιδα.

 

Συμπτώματα

Δυσκαμψία, ιδιαίτερα το πρωί ή μετά από καθιστική στάση ανάπαυσης, πόνος καταπόνησης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο βήμα, συμπτώματα στο ισχίο, τη βουβωνική χώρα, τη γλουτιαία περιοχή και/ή το μηρό με αντανάκλαση στην εσωτερική πλευρά προς τα κάτω μέχρι το γόνατο, χωλότητα και αργότερα ακόμη και πόνος ηρεμίας.

 

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν με το χρόνο και να εκδηλώνονται επεισόδια για πολλούς μήνες στη διάρκεια του πρώτου χρόνου.

 

Αντικειμενική εξέταση

Προοδευτικά όλο και μεγαλύτερη έκπτωση της κινητικότητας, έναρξη με μείωση της στροφικής ικανότητας (πρώτα σε στροφική κίνηση προς τα μέσα), στη συνέχεια μείωση της προσαγωγής και της έκτασης, δυσχέρεια έναρξης βάδισης, αργότερα στην εξέλιξη συσπάσεις, κυρίως σε κάμψη-προσαγωγή-στροφή προς τα έξω με λειτουργική οστική βράχυνση, μεταβολή του τρόπου βάδισης με σύντομα βήματα και χωλότητα μετέπειτα στην εξέλιξη της διαταραχής, μυϊκή υπερτροφία, κυρίως στη γλουτιαία χώρα με χωλότητα (βάδισμα)Trendelenburg.

Δευτερογενώς μπορεί να εκδηλωθούν τροχαντηρίτιδες.

 

Διερεύνηση

Κλινική + ακτινολογική εκτίμηση (πτωχή σχέση μεταξύ της κλινικής εικόνας και των ακτινολογικών ευρημάτων στο πρώιμο στάδιο της εξέλιξης).

Ζητήστε από τον ασθενή να ξαπλώσει ανάσκελα με χαλαρά τα κάτω άκρα, εξετάστε την κινητικότητα του ισχίου.

Σημειώστε τυχόν μείωση της κινητικότητας και το αν το τελικό αίσθημα της κίνησης είναι ‘’σιωπηλό’’ (= οστεοαρθρίτιδα) ή μαλακό.

Μερικές φορές στην πρόκληση της κίνησης εκδηλώνεται πόνος στην βουβωνική χώρα.

Σε υποψία μειωμένης νεφρικής λειτουργίας γίνεται έλεγχος της κρεατινίνης-ορ. + eGFR πριν από την έναρξη χορήγησης ΜΣΑΦ/ κοξίμπης.

 

Διαφορική διάγνωση

Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση, τροχαντηρίτιδα, φλεγμονή άρθρωσης ισχίου, σπονδύλωση, οσφυαλγία, ισχιαλγία, ‘’διαλείπουσα’’ χωλότητα, μεταστάσεις, στενώσεις της λαγόνιας αρτηρίας (προκαλεί πόνο στο ισχίο/ γλουτούς).

 

Δευτεροπαθής οστεοαρθρίτιδα

Αιτία

Μπορεί να προκύψει μετά από τραυματισμούς, όπως διάστρεμμα, εξάρθρημα, κάταγμα με επιφυσιόλυση ή άλλο ενδοαρθρικό κάταγμα, όπως και ως επακόλουθο οστεοχονδρίτιδας του ισχίου (νόσου Perthes), νοσημάτων αρθρίτιδας, όπως ΡΑ ή σηπτικών φλεγμονών.

Πολύχρονη καταπόνηση της μίας πλευράς σε ορισμένα επαγγέλματα αποτελεί επίσης θέμα συζήτησης ως αιτιολογικού παράγοντα οστεοαρθρίτιδας.

 

Συμπτώματα

Βλέπε στην πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα παραπάνω.

 

Θεραπεία

Πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα


Σωματική άσκηση, φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση/ άσκηση διαμέσου μαθημάτων σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα σύμφωνα με το πρόγραμμα (στη Σουηδία) για καλύτερη διαχείριση ασθενών με τη νόσο της οστεοαρθρίτιδας.

Πολλοί ασθενείς μετά από αυτό δε χρειάζονται εγχείρηση και καταναλώνουν λιγότερα αναλγητικά.

 

Μείωση βάρους ακόμη και σε μέτρια υπερβολικό βάρος, αναλγητικά και/ή ΜΣΑΦ, χρήση μπαστουνιού στο αντίθετο χέρι.

 

Η εφαρμογή TENS μπορεί να μειώσει τον πόνο και ίσως χρήση μπαστουνιού για αποφόρτιση.

Σε σοβαρό πόνο σε καταπόνηση και πόνο ηρεμίας, που χρειάζεται καθημερινή λήψη αναλγητικών, γίνεται παραπομπή σε ορθοπαιδικό για εκτίμηση σχετικά με την αναγκαιότητα εγχείρησης.

Η ενημέρωση του ασθενή για τις ενδείξεις της εγχείρησης είναι σημαντική, όσο αφορά την κατανόηση και την αποδοχή της νόσου από τον ασθενή.

Η διάρκεια ζωής των προθεμάτων σήμερα είναι 15-20 χρόνια, όταν αφορά εξέλιξη ελεύθερη επιπλοκών.

 

Δευτεροπαθής οστεοαρθρίτιδα


Βλέπε στην πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα παραπάνω.

 

Φαρμακευτική αγωγή

 

ΜΣΑΦ:

Ιβουπροφαίνη | Ναπροξένη | Κετοπροφαίνη.

Παρακεταμόλη.

 

Τραμαδόλη.

 
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019