Οσφυαλγία – Οσφυαλγία οξεία

ICD-10: M54.5

Ορισμός

Αιφνίδια εκδήλωση πόνου ΣΣ, κατά κανόνα στην ΟΜΣΣ, απουσία αντανάκλασης πόνου χαμηλότερα από το γόνατο και απουσία νευρολογικής σημειολογίας.

 

Αιτίες

Προκαλείται από συνηθισμένες κινήσεις ρουτίνας, όπως φτάρνισμα, απρόσεκτη κίνηση, ανύψωση βάρους

(ιδιαίτερα σε θέσεις εργασίας καθιστές και σε στροφή) ή εργασία σε δονούμενες επιφάνειες (π.χ. περονοφόρα, τρακτέρ).

Υπάρχει ασάφεια ως προς τις δομές, που προκαλούν τον πόνο.

 

Θεωρείται ότι το σύνδρομο ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων προκαλείται από ‘’κλείδωμα’’ των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων μετά από στροφή + ανύψωση ή λόγω οστεοαρθρίτιδας.

 

Το λαγονοσφυϊκό σύνδρομο (ή επώδυνο σύνδρομο λαγόνιας ακρολοφίας) προκαλείται από ρήξη του (λαγονοσφυϊκού) συνδέσμου μεταξύ λαγόνιας ακρολοφίας – Ο5 σε ανύψωση βάρους.  

  

Συμπτώματα

Πόνος από την οσφύ προς τα κάτω στην περιοχή των γλουτών, συχνά απαιτούνται αναλγητικά.

Οι κινήσεις του σώματος και οι περίπατοι, όταν γίνουν εφικτά, ανακουφίζουν συχνά.

 

Αντικειμενική εξέταση

Στην πράξη η δοκιμασία Lasègue είναι ψευδώς θετική, έντονη δυσκαμψία, χωλότητα, έκπτωση κινητικότητας.

 

Διαφορική διάγνωση

Ανεπάρκεια σπονδυλικής στήλης, ισχιαλγία από λουμπάγκο, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, νόσος Bechterew, συμπίεση σπονδύλου, διαχωριστικό αορτικό ανεύρυσμα.

 

Θεραπεία

Αναλγητικά, ΜΣΑΦ, εφαρμογή θερμότητας στην προσβλημένη περιοχή (θερμοφόρα, περίπατοι) συνδυασμένη με προσεκτική διάταση των μυϊκών τμημάτων με δυσκαμψία.

 

Στην οξεία φάση μπορεί η αντιμετώπιση τόσο από χειροπράκτη, όσο και μασέρ, καθώς και φυσιοθεραπευτή (προτιμότερο φυσιοθεραπευτής με ειδική εκπαίδευση στην ορθοπαιδική χειροπρακτική), να προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Σε πιο δύσκολες καταστάσεις ανάπαυση σε θέση ψοῒτη, που σημαίνει μαξιλάρι/ σκαμνί κάτω από τα άκρα πόδια και τις κνήμες, ώστε τα γόνατα και τα ισχία να διατηρούνται κάθετα, όπως και προοδευτική φυσική δραστηριότητα.

Με τη γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες/ εργασία έχει φανεί ότι επιτυγχάνεται καλύτερη ανάρρωση από ό,τι με αναρρωτική άδεια μεγάλης χρονικής διάρκειας και παθητικότητα, άσκηση της σπονδυλικής στήλης, γυμναστική στο νερό, περίπατοι.

 

Στο λαγονοσφυϊκό σύνδρομο μπορεί με τοπική ένεση ξυλοκαῒνης να επιτευχτεί γρήγορη (αλλά προσωρινή) απουσία του πόνου. Συνιστάτται επιπλέον διερεύνηση, αν η ανάρρωση δεν εξελιχτεί φυσιολογικά (βλέπε Οσφυαλγία/ Πόνος μέσης στην αρχή του παρόντος υποκεφαλαίου).

         

Ατομική φροντίδα


Σε οξεία οσφυαλγία θέση ψοῒτη + ψυχρά επιθέματα (Coldpack – διατίθενται σε φαρμακεία και καταστήματα ορθοπαιδικών ειδών) για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια απομακρύνετε τα ψυχρά επιθέματα για 10 λεπτά.

Επαναλάβετε 3 φορές.

Άλλα άτομα νιώθουν ότι ανακουφίζονται καλύτερα με θερμοφόρα.

 

Φαρμακευτική αγωγή

 

ΜΣΑΦ:

Δικλοφαινάκη | Ιβουπροφαίνη | Nαπροξένη | Κετοπροφαίνη.

 

Οπιούχα:

Διυδροκωδεῒνη.

 

Παρακεταμόλη.

Τραμαδόλη.

 
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019