Πρόπτωση, Ουρογεννητική πρόπτωση

ICD-10: N81

Ορισμός

Διαφόρων βαθμών μετατόπιση προς τα κάτω ή πρόπτωση κόλπου, ουροδόχου κύστης, μήτρας, ορθού.

 

1ου βαθμού:

Κάθοδος στην εσωτερική κοιλότητα με πρόκληση βήχα.

 

2ου βαθμού:

Κάθοδος (προβολή) εξωτερικά της εσωτερικής κοιλότητας σε πρόκληση βήχα.

 

3ου βαθμού:

Ολική πρόπτωση της μήτρας (προβολή της έξω από το αιδοίο).

 

Η πρόπτωση προσβάλλει το 15-30% των πολυτόκων και περίπου το 2% των άτοκων γυναικών.

 

Αιτιολογία

Κακή λειτουργία των στηρικτικών ιστών ή του μηχανισμού ανάρτησης.

Μπορεί να ευθύνονται κληρονομικές ατέλειες του συνδετικού ιστού και των μυών, που συγκρατούν ψηλά τα ουρογεννητικά όργανα.

Ως προδιαθετικοί παράγοντες μπορεί να λειτουργήσουν εγκυμοσύνες, δύσκολοι τοκετοί, καθώς και εργασία με ανύψωση βαριών αντικειμένων.

Μετά από την εμμηνόπαυση μειώνεται η περιεκτικότητα του συνδετικού ιστού σε κολλαγόνο, κάτι το οποίο μπορεί να προάγει τη δημιουργία της πρόπτωσης.

 

Συμπτώματα

Η πρόπτωση μπορεί να αποτελείται από μία κυστεοκήλη (προβολή της ουροδόχου κύστης στο πρόσθιο κολπικό τοίχωμα) ή ορθο- ή εντεροκήλη (το ορθό ή οι έλικες του λεπτού εντέρου προβάλλουν στο οπίσθιο κολπικό τοίχωμα) και διάφοροι βαθμοί ουρογεννητικής πρόπτωσης.

Η τελευταία συνήθως συνδυάζεται με επιμήκυνση τραχήλου, σε ορισμένες περιπτώσεις ορατή έξω από το αιδοίο.

 

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται ιδιαίτερα σε όρθια στάση σώματος και επιδεινώνονται σε βήχα ή προσπάθεια.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ‘‘ότι κάτι προεξέχει’‘ ή όπως αλλιώς περιγράφεται ‘‘αίσθημα γλόμπου’‘ χαμηλά στα γεννητικά όργανα.

 

Σε κυστεοκήλες μεγαλύτερου μεγέθους οι γυναίκες συχνά παραπονούνται για δυσκολίες στην ούρηση, είτε δηλαδή δυσκολεύονται στην έναρξη της ούρησης είτε περιγράφουν ένα αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης είτε αρχικά μετά από αλλαγές της στάσης του σώματος, επίσης πολυουρία, επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

 

Σε σοβαρή ορθοεντεροκήλη μπορεί να εκδηλωθούν δυσχέρειες αφόδευσης, κάτι το οποίο μερικές φορές μπορεί να αναγκάζει τη γυναίκα να τοποθετεί ένα δάχτυλο στον κόλπο, ώστε να υποβοηθήσει την κένωση του εντέρου.

 

Σε πρόπτωση μήτρας εκδηλώνεται συχνά αίσθημα βάρους και πίεσης στη γεννητική περιοχή, που μερικές φορές συνδυάζεται με ακράτεια προσπάθειας.

 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δημιουργείται νεφρική ανεπάρκεια εξαιτίας καθόδου και αποκλεισμού και των δύο ουρητήρων.

 

Θεραπεία

Γίνεται αμέσως προσπάθεια ανακούφισης από τα συμπτώματα με θεραπευτική τοποθέτηση κολπικών πεσσών για πρόπτωση μήτρας.

Ορισμένoι ‘‘εύκαμπτοι’‘ πεσσοί μπορούν να αφαιρεθούν και να ξανατοποθετηθούν από την ίδια τη γυναίκα σε συνεύρεση ή στη διάρκεια της νύχτας.

Η θεραπεία με κολπικούς πεσσούς πρέπει πάντα να συνδυάζεται με οιστρογόνα με τη μορφή τοπικής αντιμετώπισης ατροφικών βλεννογόνων.

Αυτό είναι χρήσιμο, ώστε να αποφευχτεί η δημιουργία εκδορών από τον κολπικό πεσσό και γενικά, για να δυναμώσουν οι βλεννογόνοι.

 

Απαιτείται τακτικός περιοδικός έλεγχος της ασθενούς, ιδιαίτερα σε ενοχλήματα, όπως δυσάρεστη αίσθηση, λευκόρροια, αιμορραγίες ή προβλήματα ούρησης.

Αν η χρήση του κολπικού πεσσού δεν είναι λειτουργική ή αν η γυναίκα δεν επιθυμεί τη χρήση πεσσού, παραπέμπεται για χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Φαρμακευτική αγωγή

 

Συμπλήρωμα οιστρογόνου, χορήγηση τοπικά για θεραπεία ενοχλημάτων από τους βλεννογόνους

Οιστραδιόλη: Κολπικό δισκίο Vagifem.

Οιστριόλη: Κολπική κρέμα.

 

Συμπλήρωμα οιστρογόνου, χορήγηση συστηματικά κατά των ενοχλημάτων από τους βλεννογόνους

Οιστριόλη: Δισκία.

 
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019