Σύντομη περίληψη:
* Συνηθέστερα ιογενής. Υψηλή συχνότητα αυτόματης ίασης.
* Σε μέτρια συμπτώματα συμπτωματική θεραπεία με ενδορινικά στεροειδή.
* Σε σοβαρά συμπτώματα (υψηλός πυρετός, έντονα μονόπλευρα συμπτώματα κ.ά.) θεραπευτική αντιμετώπιση με αντιβιοτικά για 7-10 ημέρες + ενδορρινικό στεροειδές.
Ίσως παρακεταμόλη.
Ορισμός
Φλεγμονή ενός ή περισσότερων παραρρινικών κόλπων ανεξάρτητα από την αιτία. Η ’’ιγμορίτιδα’’ στην πράξη συχνότερα είναι ρινοκολπίτιδα, επειδή σε προσβολή των άνω αεροφόρων οδών προσβάλλονται οι βλεννογόνοι των παραρρινικών κόλπων συγχρόνως με τους βλεννογόνους της μύτης και όχι μεμονωμένα, όπως έχει διαπιστωθεί σε αξονικές τομογραφίες.
Εξαίρεση αποτελεί η οδοντογενής παραρρινοκολπίτιδα και αντίστοιχα ο όγκος των παραρρινικών κόλπων.
Πανκολπίτιδα: Προσβάλλονται όλοι οι παραρρινικοί κόλποι.
Οξεία παραρρινοκολπίτιδα: Ενοχλήσεις < 3 μήνες με πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Χρόνια παραρρινοκολπίτιδα: Ενοχλήσεις > 3 μήνες με επιμονή των συμπτωμάτων.
Αιτιολογία
Κάθε κρυολόγημα προκαλεί ρινοκολπίτιδα ποικίλου βαθμού, η λοίμωξη συχνά ξεκινά από τη μύτη.
Συχνότερη είναι η ιογενής αιτιολογία.
Γενικά πρόκειται για βακτηρίδια (με τους πνευμονιόκοκκους και τον αιμόφιλο της γρίπης να αποτελούν τις πιο συνηθισμένες αιτίες βακτηριδιακών λοιμώξεων, ενώ ακολουθούν η Moraxella Catarrhalis/Branhamella και τα αναερόβια).
Υπεραντιδραστικότητα, πολύποδες, ερεθιστικοί παράγοντες βλεννογόνων, αλλεργιογόνα, φάρμακα (αποκλειστές α-1-υποδοχέων, όπως τεραζοσίνη, δοξαζοσίνη, ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ΜΣΑΦ [κίνδυνος υπάρχει ακόμη και με σκευάσματα-COX 1], βήτα-αποκλειστές, αναστολείς-ΜΕΑ κ.ά.).
Σε παιδιά ακόμη και ξένα σώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στις αιτίες.
Οδοντικές λοιμώξεις.
Συμπτώματα
Αίσθημα βάρους στο πρόσωπο, άλγος κατά το σκύψιμο μπροστά, ευαισθησία στην επίκρουση, ρινική έκκριση, μερικές φορές ευαισθησία δοντιών, μειωμένη ικανότητα όσφρησης. Μπορούν επίσης να εκδηλωθούν ακόμη και πιο γενικά συμπτώματα, όπως πυρετός, αίσθημα κακουχίας και κόπωσης.
Ωστόσο δεν έχει αποδειχτεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κλινικά κριτήρια για τη διάγνωση μιας βακτηριδιακής παραρρινοκολπίτιδας (βλέπε παρακάτω στην παράγραφο: Διερεύνηση).
Μερικές φορές συμπτώματα άσθματος.
Η διάρκεια μιας παραρρινοκολπίτιδας είναι περίπου 2½ εβδομάδες.
Οξεία ηθμοειδίτιδα (επικίνδυνη κατάσταση):
Ερυθρότητα, οίδημα, ευαισθησία στη ρίζα της μύτης και τους έσω κανθούς.
Συχνά προηγείται λοίμωξη των άνω αεροφόρων οδών.
Υψηλός πυρετός, επίδραση στη γενική κατάσταση. Χωρίς κατάλληλη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει απόστημα οφθαλμικού κόγχου ή θρόμβωση σηραγγώδους κόλπου.
Στα παιδιά δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι παραρρινικοί κόλποι και φυσιολογικά προσβάλλονται από λοιμώξεις αποκλειστικά οι ηθμοειδείς κυψέλες και οι γναθιαίοι κόλποι. Οι γναθιαίοι κόλποι σπάνια προσβάλλονται πριν από την ηλικία των 7-8 ετών.