Ηωσινοφιλία

ICD-10: D72.1

Ορισμός

Αφύσικα υψηλός αριθμός ηωσινοφίλων κοκκιοκυττάρων στο αίμα ή συγκέντρωση σε διάφορα όργανα.

Ήπια ηωσινοφιλία: 0.7 μέχρι 1.5 x 109/L.

Μέτρια ηωσινοφιλία: 1.5 – 5 x 109/L.

Σοβαρή ηωσινοφιλία: >5 x 109/L.

 

Αιτίες

Ήπια και μέτρια ηωσινοφιλία εκδηλώνεται σε: Αλλεργική ρινίτιδα, ρινικούς πολύποδες, εποχιακή ρινίτιδα, άσθμα, αλλεργικές φαρμακευτικές αντιδράσεις, παρασιτικά νοσήματα.

Η σοβαρή ηωσινοφιλία σχετίζεται συχνότερα με νοσήματα από σκώληκες, όπως ασκαρίδα, σε τριχίνωση και άλλα παρασιτικά νοσήματα, τα οποία εκδηλώνονται κυρίως σε τροπικό περιβάλλον.

 

Η ηωσινοφιλία συνυπάρχει επίσης συχνά με νοσήματα του κολλαγόνου, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, καθώς και πολλά δερματικά νοσήματα.

 

Διάγνωση

Ιστορικό. Αλλεργικές ενοχλήσεις, εποχιακή ρινίτιδα, άσθμα, ατοπία;

Έκθεση σε αλλεργιογόνα στην εργασία ή τον ελεύθερο χρόνο;

Φάρμακα, ταξίδια στο εξωτερικό;

Σχολαστική διερεύνηση των αεροφόρων οδών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μύτη, το δέρμα, οι λεμφαδένες και η κοιλιακή χώρα.

 

Διερεύνηση

Αν δε βρίσκεται κάποια προφανή αιτία της ηωσινοφιλίας, ελέγξτε για τυχόν ύπαρξη αυγών σκωλήκων/στα κόπρανα, ζητήστε ορολογικό έλεγχο για παράσιτα, RAST για ένα περιορισμένο αριθμό αλλεργιογόνων.

Ο έλεγχος κατευθύνεται από το ιστορικό, καθώς και από το αποτέλεσμα των αλλεργικών δερματικών δοκιμασιών με νυγμό.

 

Θεραπεία

Η υποκείμενη ασθένεια αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο θεραπευτικό τρόπο.

Στην περίπτωση, που δεν ανευρίσκεται κάποια συγκεκριμένη αιτία της ηωσινοφιλίας, επαναλάβετε τον έλεγχο του τύπου-λευκοκυττάρων μετά από 1 – 2 μήνες.

Αν η ηωσινοφιλία είναι πάνω από 1.5 – 5 x 109/L και επιμένει περισσότερο από 6 μήνες, πρέπει να υποψιάζεστε το ιδιοπαθές υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο και να συμβουλευτείτε αιματολόγο.

 
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019