Βλέπε επίσης τα υποκεφάλαια Βρογχίτιδα, Πνευμονία, Γρίπη, ΧΑΠ, Μυκοπλασματική πνευμονία, Χλαμυδιακή πνευμονία, Σκανδιναβική επιδημική νεφροπάθεια, Τουλαραιμία.
Οξεία φλεγμονή του πνευμονικού ιστού και/ή των βρόγχων, έξαρση της ΧΑΠ.
Οξεία βρογχίτιδα:
Πιο συχνά ιοί (ρινοϊοί, ιοί της γρίπης), πιο σπάνια βακτηρίδια (πνευμονιόκοκκος, μυκόπλασμα κ.ά).
Πνευμονία:
Οι επικίνδυνες πνευμονίες προκαλούνται από βακτηρίδια (πνευμονιόκοκκος, λεγεωνέλλα).
Έξαρση της ΧΑΠ:
Υπάρχει στενή σχέση με τις λοιμώξεις των αεροφόρων οδών. Πιο συχνό αίτιο είναι ο H.Influenzae και ακολουθεί ο S.Pneumoniae με την M.Catarrhalis.
Οξεία βρογχίτιδα:
Παρατεινόμενος βήχας, που διαρκεί από 3 (πιο συχνά) εβδομάδες μέχρι 6, συχνά έγχρωμα πτύελα, μερικές φορές πυρετός, θωρακικό άλγος, ελαφρά δύσπνοια και θορυβώδης αναπνοή.
Πνευμονία:
Ταχεία νόσηση (μέσα σε ώρες/ ένα 24ωρο). Συμπτώματα διάρκειας > 1 εβδομάδα + CRP > 50 συνηγορούν για πνευμονία, πλευριτικός πόνος, που επιδεινώνεται κατά την αναπνοή, όταν το αίτιο είναι πνευμονιόκοκκος, πυρετός, βήχας, ταχύπνοια, δύσπνοια, πρόσφατη κόπωση, που είναι έντονη, μειωμένη γενική κατάσταση.
Έξαρση της ΧΑΠ:
Βλεννώδη ή πυώδη πτύελα (τα πυώδη πτύελα σχετίζονται πιο συχνά με τα βακτηρίδια).
Οξεία βρογχίτιδα:
Κατά την ακρόαση διαπιστώνεται συνήθως ηπιότερη απόφραξη και διάσπαρτοι παθολογικοί ήχοι.
Πνευμονία:
Συχνά επηρεασμένη γενική κατάσταση, ταχύπνοια (>20/λεπτό), ταχυσφυγμία (>110/λεπτό), μειωμένο αναπνευστικό ψιθύρισμα σε ορισμένες περιοχές των πνευμόνων, εστιακοί ρόγχοι, αμβλύτητα στην επίκρουση. CRP > 50, όταν έχει περάσει 1 εβδομάδα από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Έξαρση της ΧΑΠ:
Δύσπνοια, βλεννώδη πτύελα, απαφρακτικότητα.
Άσθμα (η υποψία τίθεται κυρίως σε οξεία βρογχίτιδα, που υποτροπιάζει), φυματίωση (παρατεινόμενος βήχας ασθενή, που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου).
Ακρόαση πνευμόνων. Υπάρχει ταχύπνοια; Ταχυσφυγμία; Επισκόπηση στοματικής κοιλότητας και παρισθμίων.
CRP: Δε χρειάζεται έλεγχός της σε τυπική βρογχίτιδα. Να γίνεται ο έλεγχος της CRP σε υποψία πνευμονίας (αν τιμή < 20 όχι πνευμονία, > 50 μετά από 1 εβδομάδα από την έναρξη των συμπτωμάτων σε λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συνηγορεί ότι πρόκειται για πνευμονία). Η CRP αυξάνεται μετά από 12-18 ώρες. Όταν είναι ιογενής, πέφτει στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από 3-4 ημέρες.
ΤΚΕ: Να ελέγχεται κυρίως σε υποψία μυκοπλασματικής αιτιολογίας.
Η ύπαρξη του μυκοπλάσματος και των χλαμυδίων τεκμηριώνεται με τεχνική-PCR.
Σε τυπικές περιπτώσεις δε χρειάζεται ακτινογραφία. Ακτινογραφία γίνεται σε υποτροπιάζουσα πνευμονία, όπως και σε συμπτωματολογία, που επιμένει.
Έξαρση ΧΑΠ: Αρκεί η κλινική εικόνα (POX, ίσως CRP).