Απώλεια υγρών, που επηρεάζει τις επιδόσεις.
Απώλεια υγρών, που δεν αναπληρώνεται με επαρκή πρόσληψη.
Δίψα, κόπωση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, μειωμένη εφίδρωση, αυξημένη θερμοκρασία σώματος, ζάλη, κεφαλαλγία, σε σοβαρές περιπτώσεις λιποθυμία, απώλεια συνείδησης και κράμπες.
Μπορεί να συμβάλλει στην ‘‘εκδήλωση θερμοπληξίας, που εκλύεται σε κόπωση’‘ διαμέσου ανώμαλης ρύθμισης της θερμοκρασίας, κραμπών, σύγχυσης, βλάβης μυών και ενδεχομένως επίδρασης σε ήπαρ-νεφρούς. Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί μία τέτοια κατάσταση να οδηγήσει σε ανάγκη μεταμόσχευσης οργάνων ή ακόμη και σε θάνατο.
Η αποδοτικότητα ελαττώνεται ισχυρά σε ρυθμό ανάλογο με την αύξηση της αφυδάτωσης.
Μία απώλεια υγρών 2% και αντίστοιχα 3% του βάρους σώματος οδηγεί σε περίπου 20 και αντίστοιχα 30% μείωση της αποδοτικότητας! Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα ψευδώς αυξημένου ποσοστού και σφάλματος, π.χ. στη λήξη ποδοσφαιρικών αγώνων. Οι αθλητές μπορούν να χάσουν μεταξύ 1-4 λίτρα υγρών κατά τη διάρκεια αγώνα/αγωνίσματος.
Θερμό, ξηρό δέρμα, χαμηλή πίεση αίματος, επίδραση στο επίπεδο συνείδησης και/ή σύγχυση, ενδεχομένως αυξημένη θερμοκρασία σώματος.
Είναι εύκολο να υποεκτιμήσει κάποιος τις απώλειες υγρών. Συστήνεται η ζύγιση του αθλητή πριν και μετά τη δραστηριότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της φυσιολογικής απώλειας υγρών κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
Η δίψα δεν αποτελεί ορθό κριτήριο της έλλειψης υγρών.
Συχνότερα απαιτείται πόση μεγαλύτερης ποσότητας, από ό,τι όταν δεν υπάρχει δίψα. Αν τα ούρα είναι συμπυκνωμένα και μικρής ποσότητας πριν από εντατική άθληση, είναι αυξημένος ο κίνδυνος αφυδάτωσης.