Βλέπε και το υποκεφάλαιο Οστεοπόρωση στο κεφάλαιο των Ενδοκρινολογικών νοσημάτων.
Συνδυασμός διατροφικών διαταραχών, δυσλειτουργίας της εμηνορρυσίας (αμηνόρροια) και οστεοπόρωσης.
Συνήθως η πρωταρχική αιτία είναι οι διατροφικές διαταραχές. Συχνότερα πρόκειται για γυναίκες αθλήτριες κορυφαίων επιδόσεων, που εκδηλώνουν ανορεξία με επακόλουθη επίδραση στο βάρος και διαταραχές της εμμηνορρυσίας και επιπλέον προοδευτική οστεοπόρωση.
Επίσης, αν προεκταθεί κάποιος, όσο αφορά τις αιτίες, θεωρείται ότι η πίεση, που ασκείται σε γυναίκες αθλήτριες να ‘‘είναι αδύνατες’‘, ίσως δυνητικά να συμβάλλει στην εκδήλωση του φαινομένου. Κάτι, που μπορεί να ενισχύει την ανάπτυξη δευτεροπαθούς αμηνόρροιας, θα μπορούσε να είναι και η έντονη φυσική δραστηριότητα με μειωμένη απελευθέρωση της ορμόνης GnRH (Gonadotropin-Releasing Hormone) από τον υποθάλαμο στην υπόφυση.
Επίδραση στη γενική κατάσταση με τη μορφή χειρότερων επιδόσεων, τόσο στον αθλητισμό, όσο και στο κοινωνικό πεδίο. Μείωση βάρους, ίσως κατάθλιψη, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.
Κατά την εξέταση των αθλητριών πριν από την αγωνιστική περίοδο θα πρέπει να λαμβάνεται ένα προσεκτικό ιστορικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται διατροφικές συνήθειες, επίγνωση του βάρους και εμμηνορρυσίες. Η αθλήτρια θα πρέπει να διδάσκεται τακτικά σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τις διατροφικές διαταραχές, ώστε τουλάχιστον να διαφωτίζεται σε ό,τι αφορά διαδομένους ‘‘μύθους’‘ και λανθασμένες αντιλήψεις, όπως ‘‘slimmer is faster’‘ κτό.
Μπορεί να σταθεί χρήσιμο ένα τετράδιο για την καθημερινή λήψη τροφής. Συχνά στην αθλήτρια υψηλών επιδόσεων είναι αρκετά χαμηλή η πρόσληψη τροφής του συνολικού 24ώρου σε σχέση με το σύνολο της προπόνησης.
Με την μέτρηση της οστικής πυκνότητας μπορεί να διαγνωστεί πιθανή οστεοπόρωση.