Ερύθημα οζώδες

ICD-10: L52

Ορισμός

Φλεγμονώδης δερματική νόσος με εν τω βάθει, ευαίσθητες, ερυθροκυανές βλάβες, ιδιαίτερα στην πρόσθια επιφάνεια των κνημών, συνήθως αμφοτερόπλευρη, συχνότερα σε γυναίκες.

 

Αιτίες

Κατακρήμνιση ανοσοσυμπλεγμάτων στον υποδόριο ιστό.

Στο 50% των περιπτώσεων η αιτιολογία είναι ιδιοπαθής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η εμφάνισή του σχετίζεται με μια σειρά νοσημάτων/ λοιμώξεων/ φαρμάκων, όπως π.χ. στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα/ ειλεῒτιδα από υερσίνια, ειλεῒτιδα, σαρκοείδωση (συχνά η πρώτη εκδήλωση των συμπτωμάτων παρουσιάζεται σε νέα άτομα), φυματίωση, κολλαγονώσεις, φλεγμονώδη εντερικά νοσήματα, φάρμακα (σουλφοναμίδες, αντισυλληπτικά από το στόμα).

 

Συμπτώματα

Οι δερματικές βλάβες είναι κατά κανόνα συμμετρικές στην περιοχή των κνημών, αρχικά σκληρές, θερμές, ευαίσθητες, ενώ στη συνέχεια ποικίλλουν.

Το χρώμα τους ποικίλλει από ερυθρό/ κυανό σε κιτρινωπό/ πράσινο ‘‘μώλωπα’‘.

 

Οξεία/ υποξεία έναρξη με γενικά συμπτώματα/ αίσθημα νόσησης, ήπια πυρετική κίνηση, αρθραλγίες, κεφαλαλγία, δερματικές βλάβες.

Η πρώτη εμφάνιση ορισμένες φορές παρουσιάζεται μετά από φλεγμονή των ανώτερων αεροφόρων οδών.

 

Διαφορική διάγνωση

Αγγειίτιδα, τσίμπημα από έντομο, εν τω βάθει μυκητιάσεις.

 

Διερεύνηση

Καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, PPD, α/α πνευμόνων (με διαγνωστική ερώτηση για πυλαίους λεμφαδένες), Ca-ορού, ASAT, ΤΚΕ, καλλιέργεια κοπράνων (σε συμπτώματα από το ΓΕ).

Σε άτυπες περιπτώσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο της λήψης βιοψίας (η οποία πρέπει να είναι εν τω βάθει-βιοψία με νυστέρι).

 

Θεραπεία

Συνήθως αυτοπεριοριζόμενη και το μόνο που απαιτείται είναι η συμπτωματική θεραπεία με ανάπαυση, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη.

Η θεραπεία, που εφαρμόζεται, είναι στοχευμένη ανάλογα με τα ευρήματα της διερεύνησης.

Οι δύσκολες περιπτώσεις παραπέμπονται για τυχόν επιπλέον διερεύνηση και ερώτηση για την αναγκαιότητα θεραπείας με στεροειδή.

 

Φαρμακευτική αγωγή

 

Αναλγητικά

ΜΣΑΦ.

Παρακεταμόλη.

 
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019