Πόνος σε παιδιά

Αιτία: Πρώιμα βιώματα πόνου μπορούν να δημιουργήσουν αρνητική προδιάθεση και να συμβάλλουν σε ενίσχυση των αντιδράσεων στον πόνο. Η μνήμη του πόνου και επιπλέον για τον πόνο αναπτύσσεται πολύ νωρίς. Ένα ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο να μη επιδεινωθεί η εμπειρία του πόνου στο παιδί.

Θεραπεία

Κατά την αιμοληψία να αποφεύγονται, όσο γίνεται, οι επώδυνες ενέσεις. Να χρησιμοποιούνται κρέμα ή επιθέματα δέρματος με τοπικές αναισθητικές ουσίες, όταν είναι απαραίτητο το τσίμπημα με βελόνα. Κάθε αναλγητική θεραπευτική αγωγή να ξεκινάει σταδιακά σύμφωνα με τα παρακάτω πρώτα με παρακεταμόλη και μετά ίσως προσθήκη ή αλλαγή σε άλλο αναλγητικό. Να ρυθμίζετε τακτικά τη δοσολογία του αναλγητικού σκευάσματος. Επανεκτιμήστε το αποτέλεσμα.

 

Παρακεταμόλη.

Φάρμακο πρώτης εκλογής σε ήπιο ως μέτριο πόνο σε παιδιά. Σε δυνατό πόνο η παρακεταμόλη αποτελεί ένα χρήσιμο συμπλήρωμα της μορφίνης. Μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και σε νεογέννητα. Η απορρόφηση είναι πιο αργή σε ορθική χορήγηση.

Οι συνιστώμενες δόσεις για χορήγηση από το στόμα είναι 15 mg/kg βάρους σώματος κάθε 4η ώρα σε παιδιά όλων των ηλικιών. Σε χορήγηση αναλγητικής θεραπευτικής αγωγής η μέγιστη δόση είναι μέχρι και 20 mg/kg βάρους σώματος/δόση για 4-6 φορές/24ωρο. Η μέγιστη ημερήσια δόση είναι 100 mg/kg/24ωρο με μέγιστη 4.000 mg/24ωρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ, σε πυρετό/λοίμωξη χρειάζεται προσεκτική χορήγηση! Η μέγιστη δόση είναι 60 mg/kg/24ωρο. Επίσης επιπλέον προσοχή σε μειωμένη ηπατική και νεφρική λειτουργία.

 

Κωδεῒνη

Η κωδεῒνη μπορεί να χορηγηθεί ως συμπλήρωμα μαζί με παρακεταμόλη από την ηλικία των 6 μηνών. Δόση 0,5-1 mg/kg/δόση. Μέγιστη χορήγηση 4 φορές/24ωρο. Υπάρχει διαθέσιμη σε μορφή δισκίων ή υποθέτου.

Τοπικές αναισθητικές ουσίες

Κρέμα EMLA, που επαλείφεται σε παχύ στρώμα στο δέρμα στο σημείο του τσιμπήματος της βελόνας και καλύπτεται με επίθεμα για 1 ώρα. Νο 1 x5 g + 3 τεμάχια δερματικού επιθέματος/5 x 5 g + 12 δερματικά επιθέματα κάλυψης/30 g.

ΜΣΑΦ

Δικλοφαινάκη από την ηλικία των 6 μηνών. Μέγιστη δοσολογία 3 mg/kg/24ωρο διαιρεμένη σε 2-3 δόσεις. Δισκία ή υπόθετα.

Η ιβουπροφαίνη από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω από 7 kg. 10 mg/kg/δόση. Μέγιστη δοσολογία 40 mg/kg/24ωρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ, να μη χορηγείται, όταν υπάρχει υπεραισθησία σε ΑΣΟ, άσθμα, νεφρικά και καρδιακά νοσήματα!

Μορφίνη

Σε δυνατό πόνο χορηγείται μορφίνη. Υπάρχουν μεγάλες ατομικές διαφορές στη δόση. Γίνεται ενδοφλέβια ένεση μέχρι την επίτευξη αναλγησίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ επαγρύπνηση! Υπάρχει αντίδοτο, η ναλοξόνη 0,02 mg/ml. Δόση 0,002 mg/kg ενδοφλέβια. Μπορεί να χορηγηθεί ξανά, αν δεν επιτευχτεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

1 ml ενέσιμης μορφίνης (10 mg/ml) αραιώνεται σε 9 ml NaCl. Τότε η ισχύς του γίνεται 1 mg/ml και χορηγείται ενδοφλέβια για περίπου 15 λεπτά.

Δοσολογία:

≤ 6 μηνών         0,025-0,05 mg/kg/δόση.

6-12 μηνών       0,05-0,10 mg/kg/δόση.

1-8 ετών            0,10 mg/kg/δόση.

8-12 ετών          0,10-0,15 mg/kg/δόση.

12-18 ετών        0,15-0,20 mg/kg/δόση.

Επίσης η μορφίνη υπάρχει διαθέσιμη για χορήγηση από το στόμα, π.χ. πριν από την τοποθέτηση φλεβικής γραμμής, πόσιμο διάλυμα μορφίνης 2 mg/ml, δισκία 10 και 20 mg. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι δόσεις είναι κάπως μεγαλύτερες: 0,25 mg/kg/ δόση, το μέγιστο x 6 φορές.

Οι κλίμακες αξιολόγησης του πόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά από την ηλικία των 6-7 ετών. Για παιδιά από την ηλικία των 3 ετών μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλίμακες προσώπου, στις οποίες το παιδί πρέπει να επιλέξει περισσότερο ή λιγότερο λυπημένα πρόσωπα, για να εκφράσει την ένταση του πόνου, που νιώθει. Στις ομάδες των μικρότερων παιδιών (3-6 ετών, καθώς και σε ηλικίες < 3 ετών) χρησιμοποιούνται επίσης διάφορες κλίμακες συμπεριφοράς, στις οποίες ο εξεταστής κρίνει από τα δάκρυα, την έκφραση του προσώπου, τη στάση του σώματος κ.ά.

Φαρμακευτική αγωγή

Δικλοφαινάκη.

Ιβουπροφαίνη.

Κωδεῒνη + παρακεταμόλη.

Μορφίνη.

Παρακεταμόλη.

Σκευάσματα τοπικής αναισθησίας: Κρέμα EMLA.
Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2022