Βλέπε και το υποκεφάλαιο Οιστρογονική υποκατάσταση προς το τέλος του κεφαλαίου.
Έλλειψη οιστρογόνων.
Εξάψεις, αίσθημα παλμών, εφίδρωση, νυκτερινή εφίδρωση ενδεχομένως με διαταραχές του ύπνου ως επακόλουθο, κεφαλαλγία, ίλιγγος, μυαλγίες & αρθραλγίες, μυρμηκίαση (αίσθημα ερπόντων μικρών εντόμων), διαταραχές συγκέντρωσης, κατάθλιψη, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
Ορισμένα από τα συμπτώματα είναι συνηθισμένα ήδη αρκετά χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση, αλλά ιδιαίτερα κατά τα αμέσως επόμενα έτη.
Στο 10% οι ενοχλήσεις διαρκούν περισσότερο από 10 έτη.
Τα συμπτώματα της ατροφίας του βλεννογόνου του κόλπου και της ουρήθρας εκδηλώνονται μετά από την εμμηνόπαυση (κνησμός κατά την ούρηση, ευαισθησία στη συνεύρεση, αύξηση του αριθμού των ουρολοιμώξεων).
Συνολικά μπορεί να σημειωθεί σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής, αλλά πέρα από καθετί όλες οι γυναίκες βιώνουν αυτά τα συμπτώματα.
Υπάρχει κίνδυνος για οστεοπενία/ οστεοπόρωση σε μείωση των οιστρογόνων.
Πριν από την έναρξη της ορμονικής θεραπείας γίνεται μέτρηση αρτηριακής πίεσης, γυναικολογική εξέταση, μαστογραφία, αν δεν έχει γίνει τα τελευταία 2 έτη, και ίσως TSH/T4-ορ. (τα συμπτώματα σε υπερ- και υποθυρεοειδισμό μπορεί να υποδύονται εκείνα του μεταβατικού σταδίου).
Η εξέταση ΑΜΗ-ορ. (αντιμυλλεριανή ορμόνη) αποτελεί εκτίμηση των ωοθηκικών εφεδρειών και μπορεί να προβλέψει με ικανοποιητική ασφάλεια το χρόνο εκδήλωσης της εμμηνόπαυσης στη ζωή της γυναίκας.