Βλέπε και το υποκεφάλαιο Οστεοαρθρίτιδα στο παρόν κεφάλαιο.
Εκφυλιστικές αρθρικές αλλοιώσεις.
Ηλικία και κληρονομικότητα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, αλλά σε οστεοαρθρίτιδα γόνατου επιπλέον και το υπερβολικό βάρος και προηγούμενες κακώσεις γόνατου, που αυξάνουν τον κίνδυνο μέχρι και 10 φορές προσβολής από οστεοαρθρίτιδα γόνατου.
Πρωινή δυσκαμψία (< 30 λεπτών), άλγος καταπόνησης (κυρίως εσωτερικής πλευράς), ίσως οίδημα άρθρωσης σε σχέση με αυξημένη καταπόνηση, αλλά συνηθισμένος είναι ακόμη και ο νυκτερινός πόνος, ιδιαίτερα σε πλάγια θέση, στην οποία οι κόνδυλοι στηρίζουν ο ένας τον άλλο.
Σε επόμενο στάδιο επακολουθεί παραμόρφωση της άρθρωσης με αδυναμία πλήρους κάμψης ή έκτασης, αύξησης του εύρους και ‘’εκτράχυνση’’ της άρθρωσης διαμέσου οστεοφυτικών εναποθέσεων και ενδεχομένως παρέκκλισης σε ραιβότητα ή βλαισότητα.
Μειωμένη ιδιοδεκτικότητα στην προσβλημένη άρθρωση.
Ίσως χωλότητα, κακή θέση, κυρίως θέση ραιβότητας (‘’κυκλοτερής τάση’’) αρχικά με ελλιπή έκταση, ορισμένες φορές κακή θέση σε βλαισότητα.
Αργότερα ακόμη και η κάμψη είναι ελαττωματική, ευαισθησία στο συγκεκριμένο αρθρικό διάστημα (συχνότερα εσωτερικά), κριγμοί.
Μπορεί να γίνεται αντιληπτό κάποιο διάκενο σε δοκιμασία πλευρικής σταθερότητας.
Συχνότερα στην αρχή πρόκειται για οστεοαρθρίτιδα στην έσω πλευρά.
Στην ακτινογραφία αποκαλύπτεται μειωμένο αρθρικό διάστημα, οστεόφυτα, ίσως σχηματισμός κύστεων, σκλήρυνση.
Κάκωση μηνίσκου, χονδρομαλάκυνση, οστεοχονδρίτιδα, οστεονέκρωση, οστεοαρθρίτιδα ισχίου, σπονδύλωση.
Κλινική εικόνα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται εκτίμηση του τετρακεφάλου (η αδυναμία του τετρακεφάλου σχετίζεται στενά με το άλγος ηρεμίας και το άλγος σε καταπόνηση).
Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα.
Ίσως χρειαστεί ακτινογραφία με φόρτιση (κυρίως, αν εξετάζεται το ενδεχόμενο εγχείρησης ή εγείρεται υποψία διαφορετικής αιτιολογίας των ενοχλήσεων), ελλιπής σχέση μεταξύ διάφορων ακτινολογικών ευρημάτων και του βαθμού του πόνου/έκπτωση λειτουργικότητας σε ήπια μέχρι μέτρια οστεοαρθρίτιδα.
Με ΜΤ επιτυγχάνεται ασφαλέστερη απάντηση από ό,τι με την α/α, αλλά δεν προσφέρει κάτι (άλλο εκτός ίσως από κάποια χρησιμότητα στη διαφοροδιάγνωση), όταν έχει ήδη διαγνωστεί οστεοαρθρίτιδα.
Σε ασαφή διάγνωση ίσως να ενδείκνυται έλεγχος ΤΚΕ, CRP, ουρικού οξέος-ορ. και/ή αρθροσκόπηση.
Σε υποψία μειωμένης νεφρικής λειτουργίας γίνεται έλεγχος κρεατινίνης-ορ, + eGFR πριν από τυχόν έναρξη χορήγησης ΜΣΑΦ/ κοξιμπών.
Συχνά αποτελεί επακόλουθη κατάσταση μετά από διαστρέμματα, κακώσεις συνδέσμων, διαταραχές ανάπτυξης, ενδοαρθρικές κακώσεις (κάκωση μηνίσκου και/ή κακώσεις πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελούν συνηθισμένη αιτία), ενδοαρθρικές λοιμώξεις, υπερβολικό βάρος, κάταγμα κοντά στην άρθρωση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, εκτομή μηνίσκου.
Βλέπε παραπάνω στην Πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα.
Παραπομπή σε ορθοπαιδικό ανάλογα με την ηλικία, βαθμός έκπτωσης λειτουργικότητας και γενικά επίπεδο δραστηριοτήτων.
Να μη διστάζετε να παραπέμπετε σε ορθοπαιδικό, όταν πρόκειται για δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα λόγω ΡΑ.