Υπαραχνοειδής αιμορραγία

ICD-10: Ι60

Ορισμός

Αιμορραγία κάτω από τη χοριοειδή μήνιγγα του εγκεφάλου.

 

Αιτίες

Ανεύρυσμα, αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία, κάκωση, λοίμωξη, αρτηριοσκλήρυνση, όγκος.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε καπνιστές, αλκοόλ, καρδιαγγειακή νόσο, ΑΣΟ, ΜΣΑΦ, ασενοκουμαρόλη ή άλλη αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή.

 

Συμπτώματα

Κεφαλαλγία πολύ έντονη αιφνίδιας έναρξης (που ερμηνεύεται ως υπαραχνοειδής αιμορραγία μέχρι αποδείξεως του εναντίου), εμετοί, έκπτωση του επιπέδου συνείδησης, ίσως απώλεια αισθήσεων, μερικές φορές προσωρινή, αυχενική δυσκαμψία (η οποία δεν εμφανίζεται ακαριαία), κατάσταση απειλητική για τη ζωή.

 

Ο ασθενής μπορεί να αναζητά ιατρική βοήθεια λόγω επεισοδίων έντονου πονοκεφάλου σύντομης διάρκειας, που μπορεί να προμηνύουν μία μεγαλύτερη αιμορραγία.

 

Διαφορική διάγνωση

Ημικρανία, κεφαλαλγία Horton, μηνιγγίτιδα, ΑΕΕ, καλοήθης κεφαλαλγία μετά από τον οργασμό, σε προσπάθεια ή σε βήχα.

 

Αντικειμενική εξέταση

Μπορεί να διαπιστωθεί οτιδήποτε από εντελώς ανεπηρέαστο ασθενή με ιστορικό σύμφωνα με τα παραπάνω μέχρι έναν ασθενή με απώλεια συνείδησης, που έχει επηρεαστεί από τον πόνο και ίσως παρουσιάζει αυχενική δυσκαμψία, ενδεχομένως σε βαθύ κώμα.

 

Θεραπεία

Επείγουσα παραπομπή σε νευροχειρουργό, ΑΤ, στην οποία αρχικά τα ευρήματα μπορεί να είναι φυσιολογικά, επιπλέον διερεύνηση με οσφυονωτιαία παρακέντηση, μπορεί να χρειαστεί αναμονή μέχρι 6 ωρών μετά από την έναρξη, αν αρχικά πρόκειται για διακριτικά συμπτώματα.

 

Αν ανακαλυφτεί ανεύρυσμα, ο στόχος είναι να εγχειριστεί μέσα σε 1-3 εικοσιτετράωρα εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου μίας νέας αιμορραγίας.

 
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2019